Reklama

Reklama

Alkoholový impresionismus: Whisky pod mikroskopem

27.11.2014 - Martin Reichman
Dobrá whisky nemusí sloužit jen k potěše chutí a duše, pro Ernie Buttnona je fotografování zbytků whisky originálním uměním
Glenlivet 162
Lagavulin 170The Macallan 150Aberlour Abunadh 122Dalwhinnie 122Glengoyne 117

K fotografování zaschlých zbytků whisky se Ernie Buttnon dostal vlastně náhodou. Při mytí použitých skleniček si všiml zvláštních usazenin na jejich dně. Pomocí barevných filtrů je nasvítil a originální umění bylo na světě.

Originálními vzory se nyní zabývali vědci z Princetonské univerzity. Usedliny připomínající mimozemskou krajinu má podle nich na svědomí tzv. Marangoniho efekt, popisující přesun hmoty mezi dvěma kapalinami, na základě gradientu jejich rozdílných povrchových napětí.

Když fyzika maluje

Tento jev byl poprvé pozorován a zaznamenán jako tzv. „slzy vína“ fyzikem Jamesem Thomsonem v roce 1855. Pojmenován byl ale podle italského vědce Carla Marangoniho, který ho důkladně studoval.

Podle Howarda Stonea z Princetonské univerzity dochází u whisky k Marangoniho efektu vlivem rychlejšího odpařování ethanolu. S měnící se koncentrací ethanolu a vody, dochází ke změně povrchového napětí mezi vodou a alkoholem, změně proudění kapalin a následně i vzniku usazenin. Jejich struktura je přitom dána množstvím materiálu získaného během procesu přípravy whisky. Může se jednat například o zbytky tříslovin ze sudů, ve kterých nápoj dozrával.

Reklama