Reklama


Bojíte se GMO? Sladké brambory jsou geneticky modifikované už tisíce let

22.04.2015 - Stanislav Mihulka

Vědci ve všech pěstovaných sladkých bramborách objevili bakteriální DNA, kterou tam už dávno vložily bakterie. Podle všeho není zdraví škodlivá

V dnešní době umíme podle potřeby změnit DNA rostlin i živočichů a udělat z nich tím geneticky modifikované organismy, GMO. Často se přitom využívá schopnosti bakterie Agrobacterium tumefaciens proniknout do cizí buňky a vložit kus DNA do jejího genomu. Mnozí lidé se genetických modifikací bojí a obzvlášť v Evropě se na ně dívají s krajním podezřením.

Mezinárodní tým vědců nedávno zjistil, že lidé už vlastně tisíce lety nadšeně jedí geneticky modifikované plodiny a jak se zdá, nic špatného se jim neděje. Ukázalo se totiž, že sladké brambory, čili batáty (Ipomoea batatas), jedlé hlízy původně tropické rostliny příbuzné svlačcům, obsahují vložené kusy DNA agrobakterií. Jako kdyby je někdo před několika tisíci let geneticky modifikoval, jenže k tomu došlo úplně samovolně.

Vědci našli bakteriální DNA ve všech z téměř 300 zkoumaných vzorků sladkých brambor běžně pěstovaných odrůd z celého světa. V každém z nich byly minimálně 2 kusy cizorodé DNA. Badatelé doufají, že lidé konečně dostanou rozum a uznají, že geneticky modifikované organismy nejsou nebezpečné lidskému zdraví.

  • Zdroj textu: Phys.org, PNAS
  • Zdroj fotografií: Llez / Wikimedia Commons

Reklama



Reklama

Aktuální články

Kyselé deště decimují pozemský život přímo a zároveň při vsakování ničí živiny v půdě.

Zajímavosti
Revue

Vikingové zanechali v každém koutu Evropy svoji stopu

Historie

Americký prezident podepisuje klíčový dokument v přítomnosti astronautů a kongresmanů

Vesmír

Jantar ukrýval klíšťata z opeřených dinosaurů

Věda

Stometrový závrt přímo uprostřed Guatemala City se objevil v roce 2010.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907