Je Big Mac zdravější než suši? Britští výživoví odborníci tvrdí, že ano!

Zatímco hamburgery jsou považovány za typické nezdravé jídlo, japonské suši je adorováno jako atribut zdravého životního stylu. Jak se ale zdá, není suši jako suši

17.01.2017 - Zuzana Rychlá



Suši má pověst zdravého a nízkokalorického jídla. Původem japonská pochoutka si již zcela podmanila chuťové buňky Evropanů – v Británii například v popularitě vystřídalo suši tradiční sendviče. Pochoutka ze syrových ryb a kyselé rýže, zabalená do mořské řasy, je k mání v mnoha sítích rychlého občerstvení a nabízí je i největší supermarkety. Ročně Britové za suši utratí okolo 69 milionů liber (v přepočtu více než 2 miliardy korun).

Není suši jako suši

Výživoví odborníci se proto podívali, jak je to se „zdravostí“ suši ve skutečnosti. Britské suši se od toho japonského v mnohém liší – běžná britská porce je zhruba o 20 % větší než ta japonská. Větší problém je ale s množstvím omáčky – zatímco Japonci si vystačí s 15 mililitry, běžný Brit si jí podle šetření odborníků dopřeje až třikrát více! V absolutních číslech jde o 2,7 gramů soli. Doporučená spotřeba soli dle Světové zdravotnické organizace (WHO) je u rizikových pacientů (diabetici, hypertonici) 3 gramy soli za den. U zdravé populace je to 5 gramů denně. Jedna běžná porce suši tak dodá téměř kompletní doporučené množství soli na celý den.

Raději Big Mac

Ještě hůře vyšlo britské suši v kalorickém srovnání. Odborníci zjistili, že některé prodávané porce suši jsou kaloričtější než etalon všech nezdravých jídel – Big Mac od McDonald's. Zatímco nezdravý hamburger ukrývá 508 kcal, 15 gramů tuku a 4 gramy cukru, porce zdravého a nízkokalorického suši vašemu tělu dodá 579 kcal, 24 gramů tuku a 7,3 gramu cukru.

TIP: Tělo prolezlé červy: Číňana málem zabila láska k japonskému suši

Podle britské Food Standards Agency může suši obsahovat také množství parazitů a bakterií, včetně hlístic a červů schopných dlouhodobě přežívat v lidském těle.


Další články v sekci