Reklama


Kdo z nás by uvěřil, jak původně vypadal kečup?

25.04.2013 - Jan Fiala

Možná vás to překvapí, ale dnešní bežná součást světového jídelníčku a západní fastfoodové kultury nepochází z Ameriky

Na konci 19. století způsobil dobytčí mor úhyn 90 % dobytka na jihu Afriky.
Na konci 19. století způsobil dobytčí mor úhyn 90 % dobytka na jihu Afriky.

První zmínky o omáčce zvané tehdy ke-čjap pocházejí již z konce 17. století z Číny. Jednalo se o směs nakládaných ryb a koření. Rajčata, dnes považovaná za jeho základ, se součástí kečupu stala až o sto let později. Mezitím se kečup rozšířil do Malajsie, odkud jej převzali britští a holandští kolonizátoři a rozšířili na západě. Přidávali do něj houby, ořechy i ančovičky.

První zaznamenaný recept na rajčatový kečup (a už úplně bez ryb) je z Ameriky z roku 1801. Zajímavé je, že v Americe původní rajčata tehdy nebyla vůbec populární, mnozí syrová rajčata považovali za jedovatá.

  • Zdroj textu: Merriam-Webster Dictionary, h2g2.com
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama



Reklama

Aktuální články

Věda

Štíhlý blonďák s modrýma očima okouzloval okolí svým zjevem, vybraným chováním a konverzační duchaplností

Historie

Veliké černé díry jsou jako kočky. Buď spí, nebo pojídají dobroty v okolí

Vesmír

Na potřeby tří lidí v České republice padne ročně jeden statný smrk.

Zajímavosti
Revue

Jezírko u pramene Farské kyselky

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907