Reklama

Reklama

Kuřecí rychlokvašky: Proč jsou dnešní kuřata tak obrovská?

1.4.2015 - Redakce 100+1
Dnešní kuřata vypadají oproti těm, které známe z minulosti, poněkud přerostle. Co za rychlým růstem drůbeže stojí?
Kuřecí obři

Je pravda, že v roce 1925 dosahovalo kuře hmotnosti 1,5 kg za 120 dnů, zatímco dnes se na stejnou váhu dostane za měsíc. Za posledních 60 let se velikost kuřecího prsa zvětšila o 80 % a kuřata stejného věku jsou více než dvojnásobná. Rychlé váhové přírůstky způsobuje jak krmení, tak způsoby šlechtění – dříve totiž kuřecí maso představovalo jen doplněk k produkci vajec. V porovnání s původním kurem bankivským, relativně štíhlým divokým ptákem žijícím dosud v jihovýchodní Asii, je dnešní drůbež skutečně monstrózní.

Foto, ilustrace: 
Wikimedia
Zdroj: 
100+1 zahraniční zajímavost

Související články

Michael James „Jim“ Delligatti
Vynálezce Big Macu - Michael James „Jim“ Delligatti

Psal se rok 1967, když Michael James Delligatti připravil svůj úplně první Big Mac. O půlstoletí později je jeho vynález celosvětovým fenoménem. 

S pomocí odborníků z oblasti vědy, techniky, biologie a medicíny vám objasníme všechno neznámé. Pokud vám už dlouho něco vrtá hlavou a nemůžete najít uspokojivou odpověď, neváhejte a zeptejte se na emailu 100+1@epublishing.cz, nebo na našem Facebooku, Twitteru či Google+. Nejlepší dotaz odměníme knihou.

Reklama