Reklama


Kuřecí rychlokvašky: Proč jsou dnešní kuřata tak obrovská?

01.04.2015 - redakce 100+1

Dnešní kuřata vypadají oproti těm, které známe z minulosti, poněkud přerostle. Co za rychlým růstem drůbeže stojí?

Reklama

Je pravda, že v roce 1925 dosahovalo kuře hmotnosti 1,5 kg za 120 dnů, zatímco dnes se na stejnou váhu dostane za měsíc. Za posledních 60 let se velikost kuřecího prsa zvětšila o 80 % a kuřata stejného věku jsou více než dvojnásobná. Rychlé váhové přírůstky způsobuje jak krmení, tak způsoby šlechtění – dříve totiž kuřecí maso představovalo jen doplněk k produkci vajec. V porovnání s původním kurem bankivským, relativně štíhlým divokým ptákem žijícím dosud v jihovýchodní Asii, je dnešní drůbež skutečně monstrózní.

  • Zdroj textu: 100+1 zahraniční zajímavost
  • Zdroj fotografií: Wikimedia

Reklama

Další články

Reklama

Reklama

Aktuální články

Za knihu Justina čili Prokletí ctnosti byl Markýz de Sade uvězněn. Nakonec ho však po intervenci rodiny umístili v ústavu pro choromyslné.

Historie
Revue

Schopnost černých děr vysávat materiál z okolí se obvykle přeceňuje

Vesmír

V národním parku Yellowstone jsou zemětřesení na denním pořádku.

Věda

Američtí vojáci v Somálsku během operace Restore Hope, 1992

 

Válka

Není to hezké, není to chutné a není to příjemné. Ale funguje to. Většina narkomanů se zde vyléčí.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907