Líbání cizince: Pálenka vyrobená ze zbytků vína vyplivnutých someliéry

Pálence z vína se od nepaměti přezdívá „živá voda“. Známý ekologicky založený palírník z Tasmánie nyní tuto pochoutku vyrábí ze zbytků vína vyplivnutých someliéry

09.01.2018 - Martin Reichman



Pro opravdové znalce whisky není Peter Bignell z Tasmánie žádnou neznámou. Tento svérázný farmář vyrábí ve své palírně nedaleko Kemptonu žitnou whisky Belgrove, ceněnou pro její osobitou a ryzí chuť. Všechny ingredience pro své „tekuté zlato“ si Peter sám pěstuje, vyrábí, nebo je získává z místních zdrojů. Netají se tím, že je zapřisáhlý ekolog a příznivec udržitelného životního stylu. Jeho nejnovějším produktem je vinný destilát, jehož základ tvoří zbytky vyplivnuté someliéry během degustačního festivalu vín.

TIP: Pochoutka z Islandu: Pivo s příchutí varlat plejtváka

Když se Peter Bignell po skončení vinného festivalu, který se před rokem konal v Sydney, rozhlédl, jeho zrak spočinul na nádobách určených k vyplivnutí soutěžních vzorků degustátory. Jako příznivce udržitelného stylu života ho zarazil objem „odpadu“ - po dvoudenním soutěžním klání zůstalo v nádobách okolo 500 litrů odpadového vína. Jako správný muž činu si ovšem věděl rady – vinný odpad se rozhodl zpracovat na originální pálenku. Jeho novinka dostala dokonale příznačný název – Kissing a Stranger (tedy Líbání cizince).

Novinka, představená letos na podzim, si pochopitelně rychle získala pozornost. Objevily se i obavy o zdravotní nezávadnost pálenky. Podle Toma Rosse, mikrobiologa z University of Tasmánie, ale nejsou obavy na místě. Proces destilace všechny nebezpečné mikroorganismy spolehlivě zahubí. A ty, které proces přežijí, zase nejsou zdraví nebezpečné.

  • Zdroj textu

    Radio Australia, The Guardian

  • Zdroj fotografií

    Belgrove Distillery, Rootstock Sydney, Shutterstock


Další články v sekci