Reklama


Meditací k zdravému jídlu: Jak nám může pomoci uvědomělé stravování?

20.10.2017 - Jae Bermanová

Specialisté na zdravou výživu si lámou hlavu, jak správně nastavit jídelníček, kolik tuků, sacharidů, bílkovin a dalších látek do něj nasypat, a přitom možná míjejí největšího spojence ve správném stravování – vlastní mysl pacienta

Uvědomělé stravování se nejlépe praktikuje na tichém místě, kde vás budou co nejméně rušit rozhovory dalších lidí.
Uvědomělé stravování se nejlépe praktikuje na tichém místě, kde vás budou co nejméně rušit rozhovory dalších lidí.

Zdravá výživa bude vždy předmětem vášnivých diskuzí, nových vědeckých výzkumů a posledních trendových výstřelků. Vždy se bude zpochybňovat hodnota každého makronutrientu (bílkovin, sacharidů a tuků) a jedna z těchto látek bude vždy považována za hrdinu a jiná za nepřítele. Hrajeme si s vitamíny a minerály, probíráme zázračné doplňky stravy a superpotraviny. Experimentujeme s častějšími a menšími porcemi nebo s půsty. 

Zdravá výživa v hlavě

Co kdyby však zdravá výživa s načasováním jídla nebo kouzelnými kapslemi vůbec nesouvisela? Co kdyby odpověď neměla co dělat s potravinami, ale spíše s naším vědomím toho, jak se stravujeme? Co kdybychom kýžené změny ve stravování dosáhli jen tím, že budeme dbát na to, jak k němu přistupujeme?

Většina z nás jí bez přemýšlení. Spěcháme a cpeme si jídlo do úst na cestě z bodu A do bodu B. U večeře nás natolik pohlcuje konverzace (nebo Facebook na mobilu), že sníme celý talíř, aniž bychom si uvědomili, co na něm vlastně bylo a jak to chutnalo. Nebo jíme a v hlavě nám mezitím probíhají jen nekonečné seznamy úkolů, které je třeba ještě v práci nebo doma udělat. 

Nebezpečí bezhlavého stravování

Celé toto bezhlavé stravování však může mít špatný vliv na naše zdraví. Běžné porce v restauracích i jinde v potravinářském průmyslu se stále zvětšují a talíř plný jídla může vysoce převyšovat množství, které skutečně potřebujeme. Pokud ale nebudeme sledovat, kdy už je žaludek sytý, nebo se naopak vědomě nerozhodneme přestat, budeme pravděpodobně jíst pořád dál.

A právě to vyžaduje technika uvědomělého stravování: Abychom si jídlo uvědomovali, když ho požíváme. Věnujte při jídle pozornost chuti, vůni i struktuře jídla, všímejte si, jaké vám dává pocity.

Moudrost v  malé rozince

První lekce uvědomělého stravování se nazývá „rozinkové cvičení“. Je velmi jednoduché, ale také velmi účinné. 

  1. Posaďte se na pohodlnou židli na tichém místě.
  2. Do dlaně si dejte jednu rozinku. Představte si, že jste rozinku v životě neviděli a v ruce ji máte poprvé. 
  3. Prohlédněte si ji. Všimněte si, jak je zvrásněná, jakou má barvu, jak je malá, kolik asi váží. Pořádně ji prozkoumejte. Podržte si ji na světle a všimněte si, jak vypadá z různých úhlů pohledu. 
  4. Přidržte si rozinku u nosu a přivoňte k ní. Zavřete oči a přivoňte k ní znovu.
  5. Přidržte si rozinku u ucha a několikrát ji obraťte mezi prsty. Zavřete oči a poslouchejte. 
  6. Vložte si rozinku mezi rty, ale ne zcela do úst. Jaký je to pocit? Cítíte už nějakou chuť? Sbíhají se vám sliny?
  7. Vložte si rozinku do úst, ale nekousejte ji. Jaký to je pocit? Jaké to je cítit rozinku na jazyku, stěnách tváří a zubech? Už se vám sliny sbíhají? Cítíte už nějakou chuť? Jakou?
  8. Už můžete začít rozinku kousat. Jaký je to pocit? Vnímáte, jak se vám hýbou čelisti, jak pracují zuby? A jaké to je mít v ústech rozžvýkanou rozinku?
  9. Jakmile budete připraveni, můžete rozinku polknout. Vnímejte, jaký pocit máte v ústech a hrdle.

Celé cvičení proveďte pomalu. Mělo by zabrat pět až patnáct minut.

„Když jsem tímto cvičením poprvé prováděla skupinu lidí, jedna paní se smála tak moc, že musela odejít z místnosti. A já ji chápu! Strávit tolik času nad jednou rozinkou se skutečně zdá trochu absurdní. Jakmile však tímto cvičením jednou projdete, váš vztah k tomuhle vrásčitému ovoci se dost změní. Mnozí lidé si při něm uvědomí, jak intenzivní má rozinka chuť. Pomyslete, jak snadné by bylo do sebe bezhlavě nasypat celý balíček. Když vás honí mlsná, možná by vám ale stačila jen jedna jediná. Může vám to skutečně otevřít oči. Najednou uvidíte, jak rychle jíte a jak málo si jídla všímáte.“

Vědomě jíst

„Když už jste vynaložili takovou snahu na jednu rozinku, představte si talíř jídla. Vedla jsem tohle cvičení v jedné skupině, kde jeden muž říkal, jak moc má rozinky rád, ale nakonec si uvědomil, že to tak vlastně není. Další účastník měl opačnou zkušenost: Myslel si, že rozinky nesnáší, ale když jednu pozorně ochutnal, zjistil, že se mu líbí, jak chutnají.“ 

Uvědomělé stravování je fenomenální nástroj, který vám může každý den pomoci při přípravě jídla, kdy vás přiměje zamyslet se nad tím, co jíte, a trochu zpomalit. Nemusíte jíst tak pomalu a tak podrobně jako u rozinkového cvičení, najděte si tempo, které vám vyhovuje.

Uvědomělé stravování se nejlépe praktikuje na tichém místě, kde vás budou co nejméně rušit rozhovory dalších lidí, i když jíst zcela v tichu asi nebude možné. Postupujte podle sebe, přesto pomalu, ale jistě věnujte jídlu větší pozornost. Možná jednou za den, týden či měsíc si dopřejte jedno jídlo v naprostém tichu. Užijte si uvědomělé stravování bez rozptýlení a každé sousto si užijte. Možná vás překvapí, jak se s uvědoměním změní porce i volba potravin.


Jezte vědomě!

  • Před jídlem se pohodlně usaďte a podívejte se na svůj talíř. Prohlédněte si, co se právě chystáte sníst.
  • Naberte si na vidličku, ochutnejte chutě v jídle, při žvýkání se zamyslete, polkněte a zhodnoťte, jak to na vás působí. 
  • S každým soustem postupujte pomaleji a vnímejte, co se s vámi děje.
  • Po každém soustu věnujte chvilku zhodnocení, jestli se už cítíte plní, jestli chcete jíst dál nebo jestli vám to už stačí. 
  • Když se cítíte nasycení, vidličku odložte.
  • Zdroj textu: The Washington Post, 100+1 Zázraky medicíny
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama



Reklama

Aktuální články

Vizualizace zachycuje první známou mezihvězdnou planetku `Oumuamua. Získaná měření naznačují, že `Oumuamua je nejspíš husté, pravděpodobně kamenné nebo dokonce kovové 400 metrů dlouhé těleso, jeho povrch má temně červenou barvu a není pokryt ledem.

Vesmír

Pennsylvania Avenue, Washington (1900 a 2013)

Zajímavosti

Snímek z prosince 1969 zachycuje Mansona během eskorty k předběžnému slyšení u soudu.

Revue

Po elektrických automobilech přicházejí na řadu elektrické náklaďáky

Věda

Obsluha 40mm kanonu Bofors vyhlíží v létě 1944 v Normandii letouny nepřítele

Válka

Vlky, kteří dřív ohrožovali dobytek, lovci v Yellowstonském parku zcela vyhubili – načež došlo k výrazným výkyvům v ekosystému.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907