Reklama


Pravidelná konzumace pálivých jídel snižuje riziko úmrtí

05.08.2015 - Stanislav Mihulka

Potvrdil to rozsáhlý výzkum zdraví a stravovacích návrhů Čínské akademie věd

Tvrdí to studie z odborného lékařského časopisu British Medical Journal. Když si denně dopřáváte pálivé koření, tak podle ní celkově snižujete riziko, že zemřete. Podobný vztah vědcům vyšel i v případě úmrtí na konkrétní příčiny, například na rakovinu, infarkt i onemocnění dýchací soustavy.

Studii mají na svědomí vědci Čínské akademie věd, kteří využili data o téměř 500 tisících lidech ve věku 30 až 79 let. Všichni účastníci výzkumu vyplnili dotazník o svém zdraví, těle a pak o konzumaci pálivých jídel, červeného masa, zeleniny a alkoholu.

Badatelé před zpracováním dat vyloučili lidi s rakovinou, onemocněním srdce anebo cévní mozkovou příhodou. Zároveň ve výzkumu zohlednili faktory jako věk, manželský stav, dosažené vzdělání či tělesnou aktivitu.

Nakonec se ukázalo, že lidem, co si dají pálivé koření 1 až 2 do týdne, klesá pravděpodobnost úmrtí o 10 procent, zatímco milovníci pálivé kuchyně, co holdují pálivému koření 3 až 7 dní v týdnu, umírají o 14 procent méně. Budou pálivá jídla ve velkém doporučovat lékaři?

  • Zdroj textu: British Medical Journal
  • Zdroj fotografií: Michael Day / Wikimedia Commons

Reklama



Reklama

Aktuální články

Nejznámější symboly tvořící páteř velkých náboženských i okultních nauk jsou spojovány s nejjednoduššími geometrickými tvary.

Zajímavosti

Johana své souložníky intelektuálně převyšovala a dokázala toho využít

Historie

V okolním vesmíru objevujeme další a další obyvatelné planety. Proč se jim neozvat? Vědci poslali zprávu k blízké obyvatelné planetě GJ 273b.

Vesmír

Žralok bílý v oceánu u pobřeží Mexika

Věda

<p>Otevřený kotel Bryce Amphitheater je okolo pěti kilometrů široký a hluboký přibližně dvě stě padesát metrů</p>

Příroda

Pití kávy v nesprávnou dobu, může podle neurovědce Stevena Millera vést ke vzniku tolerance a nižší účinnost kofeinu.

Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907