Reklama


Propečená hrozba: Může připálená pečínka způsobovat rakovinu?

29.11.2016 - Kateřina Vašků

Opravdu spálené maso škodí našemu zdraví? Nebo jde jen o pověru?

Patříte-li k milovníkům masa s poctivě propečenou kůrkou, možná jste se už setkali s dobře míněným varováním, že takto upravená pochoutka může způsobit rakovinu. Mnohé vědecké studie zmíněné riziko skutečně potvrzují. Jeden z největších výzkumů na dané téma provedli badatelé z University of Minnesota, kteří sledovali stravovací návyky spojené s masem u více než 62 tisíc lidí po dobu devíti let. U pravidelných konzumentů poctivě propečeného, spáleného nebo zuhelnatělého masa zaznamenali o 60 % větší výskyt rakoviny slinivky břišní v porovnání s ostatními účastníky.

Se spáleným masem se spojují dva typy karcinogenů čili rakovinotvorných látek. První se nazývají heterocyklické aminy (HCA) a objevují se, pokud se zvířecí svalovina (z hovězího, vepřového, rybího či kuřecího masa) připravuje při vysokých teplotách. Druhou skupinu představují takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU). Vznikají nejčastěji během pečení, když se tuk odkapávající z masa dostane do ohně, na němž se pochoutka připravuje. Není bez zajímavosti, že se PAU vyskytují také v uzeninách.

  • Zdroj textu: 100+1 zahraniční zajímavost
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama



Reklama

Aktuální články

Víska Albinen leží na jihu země v nadmořské výšce 1 300 metrů, na dohled od Matterhornu.

Zajímavosti

Vlevo šaty vyrobené z listí, vpravo herečka Bingbing Fan.

Revue

Mrtvý muž z dnešního Německa, který se zřejmě stal obětí moru doby kamenné

Věda

<p>Ve výjimečných případech jsou rohy starých beranů dlouhé až jeden metr</p>

Příroda

Protiletadlový kanón Bofors instalovaný na polském torpédoborci ORP Błyskawica

Válka

Ledové gejzíry na Saturnově Enceladu jistě stojí za prozkoumání

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907