Reklama

Reklama

potraviny

Brokolicí proti globálnímu oteplování
Brokolicí proti globálnímu oteplování

Živočišná strava je podle vědců odpovědná za celou čtvrtinu všech emisí skleníkových plynů. Kromě toho maso a mléčné výrobky v sobě nesou významný podíl světové uhlíkové stopy.

Na světě aktuálně žije více než 7,5 miliardy lidí. Co by se stalo, kdyby všichni přešli na veganskou stravu, tedy na jídlo bez mléka, masa, medu a všech dalších produktů živočišného původu?
Růžové ananasy
Růžové ananasy Fresh Del Monte Produce

Na chuť ovoce nemá mít nová barva žádný vliv.

Špicberské globální úložiště semen
Špicberské globální úložiště semen

Špicberské globální úložiště semen je zabezpečené úložiště semen. Úložiště je umístěno 130 m n. m. v pískovcovém masivu.

Špicberská semenná banka přijala 50 000 nových vzorků rostlin
Určitě jste sem alespoň jednou zabloudili. Pochutnali si na dobré kávě, koupili čerstvě namletá kávová zrnka pro pozdější vychutnání nebo si dokonce odnesli něco ze stávající či nové kolekce. O čem je řeč?
Na éčka s rozumem
Na éčka s rozumem

Nebaví vás studování miniaturních písmenek na přebalu výrobku, a přitom nechcete koupit „éčkovou“ bombu? Vezměte rozum do hrsti. Má daný produkt nepřirozenou barvu nebo chuť? Je podezřele trvanlivý? Je výrazně levnější? Pak je jistě plný éček.

Jídlo plné „éček“ se stalo synonymem nezdravé potraviny. Přesto řada látek, které mají své označení v kódu E, je zcela přírodního původu a organismu naopak prospívá.
Vločkami ku zdraví a proti neřesti
Vločkami ku zdraví a proti neřesti

Tvrzení, že „snídaně je nejdůležitějším jídlem dne“, představovalo původně reklamní slogan. 

Věděli jste, že kukuřičné vločky lidé snídají již 139 let? Kromě zdravé snídaně měly za úkol snížit sexuální choutky a bránit masturbaci
Miliardy vyhozené v koši
Miliardy vyhozené v koši

V Evropě připadá na jednoho člověka 96–115 kg vyhozeného jídla za rok.

Potraviny končí v koši z nejrůznějších důvodů - znehodnocují se během přepravy do obchodů a při skladování, mnoho jich ale vyhodí samotní konzumenti
Kuchařka podle psychiatra
Kuchařka podle psychiatra

Správným jídelníčkem lze psychickým poruchám předcházet, nebo je i zmírňovat.

Po dobrém obědě lze odpustit každému – i vlastním příbuzným. Slova Oscara Wildea trefně dokládají, do jaké míry jídlo ovlivňuje naše duševní rozpoložení.
Turín bez masa
Turín bez masa

Město vyhlášené průmyslem a masovými specialitami se mění ve vegetariánskou Mekku.

Když se řekne Turín, většině lidí se vybaví auta, fotbal, památky a zimní olympijské hry. Severoitalská metropole se ale pomalu stává rájem vegetariánů
Vykvašené pochoutky
Vykvašené pochoutky

Nakládaná zeleninová směs se za pokojové teploty „vyrobí sama“ zhruba za týden.

Kvašení lidé od pradávna považovali za něco magického a božského. Nejdříve kvasili med na medovinu, potom obilí na pivo a hrozny na víno. V poslední době se svět gastronomie vrací ke kořenům

Stránky

Reklama

Přihlásit se k odběru RSS - potraviny