Zapomeňte na Bratwurst! V Německu už je jedničkou kebab

Je téměř nemožné navštívit Německo a neochutnat grilovanou klobásu Bratwurst. Pro Němce je ale národní jedničkou kebab

13.02.2017 - Martin Reichman



Podle Gürsela Ülbera, mluvčího asociace producentů tureckého kebabu v Evropě (ATDiD), se v 82milionovém Německu spotřebuje každý den dva miliony kebabů. Masová pochoutka se salátem, zabalená do chlebové placky, tak již předčila tradiční klobásy v segmentu rychlého občerstvení. Podle ATDiD existuje v celém Německu zhruba 40 tisíc provozoven s kebabem, přičemž celá desetina připadá na Berlín. Každý den se v celém Německu vyrábí kebab z těžko uvěřitelných 400 tun masa.

TIP: Vegetariánský ráj: Italský Turín se chce stát prvním vegetariánským městem

Vůbec první, nebo alespoň jeden z prvních stánků s kebabem, mají na svědomí Kadir Nurman a Mehmet Aygun, dva gastarbeiteři pocházející z Turecka. Ti si svůj stánek otevřeli v roce 1971 nedaleko berlínské zoo. A proč je kebab mezi Němci tak populární? Podle Gürsela Ülbera je to proto, že prostě dobře chutná. Je to jednoduše rychlé a chutné jídlo. 

  • Zdroj textu

    BBC

  • Zdroj fotografií

    Shutterstock


Další články v sekci