Arganový olej: Prospěšné zlato z Maroka

31.10.2013 - Roman Polach

Olej se dá vylisovat z celé řady rostlin, ale arganový olej si z Řecka, Španělska ani z Itálie nedovezete. Vyrábí se totiž na jediném místě na světě – mezi marockými Berbery


Reklama

Argánie trnitá je osm až deset metrů vysoký strom, který roste pouze v jihozápadním Maroku a na první pohled není ničím nápadný. Jeho plody však mají pro místní obyvatele cenu zlata. Vyrábí se z nich totiž jeden z nejdražších olejů, jaké se používají v kosmetickém a potravinářském průmyslu. Strom roste na tamních polopouštích, a protože má hluboké kořeny, chrání zemi před rozšiřováním pouště a půdní erozí. Dříve byla argánie rozšířena po celé Africe, ale dnes se už považuje za ohroženou a spadá pod ochranu UNESCO. Oblast, kde roste, byla vyhlášena biosférickou rezervací.

Domorodcům se často naskýtá zvláštní pohled: vysoko ve větvích argánií se pasou kozy, které si pochutnávají na plodech stromu. Berberské ženy dříve z trusu přežvýkavců vybíraly nestrávené pecky, z nichž pak olej vyráběly ručně. Dnes se ale mnohdy sbírají plody již rovnou ze stromu a do určité míry se zapojuje i mechanizace. Tradiční způsob přípravy má však stále v procesu své místo a znamená práci pro místní, kteří by jinak ve vyprahlé polopoušti jen těžko hledali uplatnění. Poptávka po produktech z plodů argánie navíc rychle stoupá.

Kulinářský zázrak

Před pouhými deseti lety tušil v Evropě jen málokdo, co to vlastně arganový olej je. Časy se ale mění a od roku 2005 mohou ručně získávaný arganový olej okusit lidé po celém světě. Dnes se ho z Maroka vyváží přes sedm set tun: jednak celkově vzrůstá poptávka po všem přírodním a navíc se množí studie, že arganový olej může být zdraví prospěšný. Snižuje totiž hladinu cholesterolu a působí preventivně proti onemocněním srdce. Kromě toho se používá také v kosmetických produktech, ať už jde o pleťové krémy, tělová mléka, šampony a balzámy na vlasy, či pomády na rty a jiné léčivé masti – třeba proti vráskám, akné a suché pokožce.

Na rozdíl od ostatních kuchyňských olejů v sobě ten arganový kombinuje jemnost i intenzitu. Nejprve může připomínat lehký olivový olej, ale to hlavní, co zasáhne jazyk, je výrazná oříšková chuť. Používají ho známé osobnosti kulinářského světa, a to především v pokrmech, jako jsou humři nebo mušle, jehněčí, tatarský biftek z tuňáka, nakládaný králík, horké i studené polévky, grilovaná zelenina, saláty, a dokonce i čokoládové krémy. Arganový olej se hodí hlavně k dochucování, karamelizaci nebo k pečení (přepaluje se při teplotě 215 °C).

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií: archiv

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pumapunku představuje jednu ze čtyř staveb, jejichž ruiny po sobě zanechala civilizace Tiwanaku.

Zajímavosti

Eduard už (a ještě) jako král s Wallis na dovolené v Jugoslávii roku 1936

Historie

Co přiměje člověka obdivovat teroristické útoky?

Věda

Sonda Planck a mapa reliktního záření

Vesmír

Panzerwaffe utrpěla v Normandii těžké ztráty – na snímku obrněnce ukořistěné Spojenci

 

Válka

Pavouci skákavky druhu Euophrys omnisuperstes obývají oblasti okolo 6 700 m n. m., a jsou tak nejvýše žijícími zvířaty na světě.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907