Chilli papričky mají svůj domov v Mexiku a v Jižní Americe, odkud je portugalští kupci rychle rozšířili po celém světě, neboť představovaly ceněné koření a náhradu za pepř. Rychle se staly důležitou plodinou zejména v Indii, Číně, Vietnamu a Japonsku. Zajímavostí je, že do střední Evropy se pravděpodobně dostaly oklikou z Asie a nikoli z Portugalska.
TIP: Pojídání extrémně pálivých chilli papriček nese nečekaná rizika
Za typickou pálivou chuť chilli papriček je odpovědný alkaloid kapsaicin. Ten je rozpustný v tucích a alkoholu, pokud tedy budete chtít zahnat pálivou chuť chilli papriček, nepomůže vám sklenice vody, ale spíše mléka nebo silného alkoholu. K měření pálivosti se používá tzv. Scovilleho stupnice, která je pojmenována po americkém chemikovi Wilburu L. Scovillem, který v roce 1912 zveřejnil metodu kvantitativního srovnávání pálivosti papriček a jednotkou pálivosti je SHU. Čistý kapsaicin má na Scovilleho stupnici pálivost 16 milionů SHU, nejsilnější chilli paprička na světě – Moruga Scorpion pak dosahuje pálivosti 2 miliony SHU.
PřírodaMilovníci rozpálených skal
Kozorožec núbijský (Capra nubiana) je jediným druhem kozorožce, jenž je adaptován pro život v horkých a suchých oblastech. Žije v horských regionech severovýchodní Afriky a na Středním východě v nadmořských výškách do 3 000 metrů, kde si vybírá ty nejodlehlejší, nejvyšší a nejstrmější skalní stěny. V rámci tohoto druhu je velmi výrazný pohlavní dimorfismus – samci váží kolem 60 kilogramů a dorůstají délky kolem 125 cm, zatímco samice jsou maximálně kolem 30 kg těžké a ne delší než 105 cm. Vroubené rohy samců mohou být až 120 cm dlouhé a docházejí uplatnění při bojích o dominanci. Jejich srážky ale jen zřídka končí zraněním. (foto: Shutterstock)