Co by mohlo zachránit kriticky ohrožená zvířata? Změna chutí Číňanů

10.04.2015 - Stanislav Mihulka

Mnohé vzácné druhy zvířat ohrožuje poptávka čínských zákazníků. Jestli se povede v dohledné době změnit jejich chutě a vkus, tak bude snad vyhráno


Reklama

Vlády jednotlivých zemí i organizace ochránců zvířat po celá desetiletí věnovali ohromné úsilí boji proti pytláctví a nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy zvířat. Jejich výsledky ale zatím nejsou nijak moc závratné.

Na nedávné konferenci v Botswaně se zástupci 32 zemí dohodli, že se musí soustředit na chování trhu, který pohání nelegální obchod se zvířaty. Ochráncům zvířat postupně dochází, že peníze investované do boje proti pytlákům jsou vlastně vyhozené z okna. Když by se jim povedlo změnit tržní chování zákazníků obchodu se zvířaty, tak pytláci zmizí bez jediného výstřelu. Tak mocná je síla trhu.

Osud ohrožených druhů se rozhodně v Číně

Podle zástupců ochránců zvířat se o osudu ohrožených druhů rozhodne na východě. Nejvýznamnějším hráčem v obchodu s ohroženými živočichy je totiž Čína. Právě Čína je největším spotřebitelem slonoviny na světě a také udává tón v obchodu s částmi těl tygrů, rohy nosorožců, žraločími ploutvemi i luskouny. Donedávna šlo o suroviny pro tradiční čínskou medicíny, v poslední době se rozmáhá výroba luxusního zboží pro bohaté čínské zákazníky.

Kupní síla Číňanů stále roste, ale spolu s ní naštěstí vzrůstá i jejich zájem o původ zboží. Podle nedávných průzkumů 70 procent čínských zákazníků netuší, že kvůli se kvůli slonovině musejí zabíjet sloni a velká většina z nich by si prý slonovinu nekoupila, kdyby to věděli. V Číně se teď rozbíhají přesvědčovací kampaně, které by mohly příznivě zvrátit osud mnoha ohrožených druhů zvířat. Bude to ale každopádně závod s časem.

  • Zdroj textu:

    NewScientist

  • Zdroj fotografií: Keith & Colleen Begg / African Wildlife Foundation

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pod hladinou mangrovy vytvářejí zcela jedinečný ekosystém, který je domovem až pro 75 procent komerčně lovených ryb.

Zajímavosti

Z oxidu uhličitého by se mohla stát významná surovina pro výrobu potravinářských proteinů

Věda

Marek Fichtner, jeden z porotců soutěže Masterchef, vyzkoušel Lauben Sous Vide Stick přímo ve své praxi a stal se ambasadorem značky. Jeho závěry si můžete prohlédnout na stránkách společnosti Lauben. 

Reklama

Millerová se vítězně koupe v diktátorově vaně, na předložce přitom stojí její boty zašpiněné blátem z Dachau. 

Válka

Test systému AEPS v laboratořích JPL v Pasadeně

Vesmír

Do vězení se dostaly stovky komunistických funkcionářů

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907