Co si s sebou brali naši předci na cesty?

07.02.2019 - Jan Šimek

Cestování trvalo našim předkům mnohem déle než dnes, i oni si ale na cesty balili jídlo. Co si vlastně mohli s sebou vzít a jak dosáhli toho, že se jim jídlo po cestě nezkazilo?

<p>Dlouho zrající sýry byly pro cestování ze všech typů sýru nejvhodnější</p>

Dlouho zrající sýry byly pro cestování ze všech typů sýru nejvhodnější


Reklama

Základ středověké kuchyně tvořily vedle chleba polévka, maso a kaše. Jak uchovat na cesty jedlou polévku? Stačilo připravit hustý vývar zbavený přebytečné vody odvařením a zahuštěný přírodní želatinou. Po zalití horkou vodou se želatina zase rozpustila a hospodyně nebo cestovatel si snadno připravili výtečnou polévku. Podle původních receptů takto zahuštěná polévka vydržela až tři týdny, v chladu i dva měsíce. Můžete si ji zkusit připravit místo bujónu.

Solit, udit, sušit

Maso se uchovávalo pro případ cesty několika způsoby. Nejčastěji nasolením, k čemuž posloužilo hlavně maso hovězí, koňské nebo skopové, které mělo nejmenší tendenci se kazit. Vepřové bylo pro cestování naopak nevhodné, jelikož se kazilo rychle. Osušené maso se nakládalo do soli, případně smíchané se salinitrem, jenž se podle dokladů začal využívat ke konzervaci již v 16. století. Využití salinitru jako antibakteriálního prostředku výrazně zlepšilo kvalitu soleného masa. Maso v soli leželo kolem tří až čtyř týdnů, než bylo připraveno k vaření nebo uzení. Solené maso se samotné jíst nedalo a bylo jej třeba vařením a úpravou odsolit. Vydrželo však nejdéle.

TIP: Dvakrát a dost: Najedli byste se ve středověku dosyta?

Uzení byl druhý způsob uchování masa na cesty. Maso se po naložení do soli udilo minimálně dva, lépe čtyři dny. Mělo tu výhodu, že se dalo jíst i tepelně neupravené. Za třetí se maso dalo uchovat sušením. Stačilo ho trochu nasolit a pověsit na suché temné místo nebo do pece. V peci se sušilo 10 hodin na malém ohni, nebo na suchém temném místě zhruba 60 dnů. 

Tvaroh a sýr

K cestování se hodil i sýr a tvaroh. Sýr uchovávali lidé v plachetce. Pro cestování v teple se hodil typ, který dlouho zrál a proces zrání v něm byl samovolně ukončen. Ten pak vydržel i dva týdny. Tvaroh pro cestování bylo třeba zbavit přebytečné vody poctivým vykapáním v plachetce. Pak se nakládal s cibulí, česnekem a kmínem do malých hrnků. Česnek působí jako antibiotikum a zabraňoval rychlé zkáze.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Tajemství české minulosti

  • Zdroj fotografií: Pixabay



Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Nezamhouřit oka

Shattered | rok: 2014 | počet sezon: 1

V reality show Shattered se deset účastníků nechalo zavřít v domě plném skrytých kamer a měli za úkol vydržet týden bez spánku. Denně přitom podstupovali testy, aby se určilo, na koho dlouhodobá bdělost dopadá nejhůř. Tito jedinci se pak utkávali v různých výzvách a nejslabší museli dům opustit. Na vítěze čekalo v přepočtu 4,1 milionu korun, suma se však snižovala pokaždé, když někdo ze soutěžících zavřel oči na déle než deset sekund. Zatímco někteří usnuli, jiní prodělávali halucinace či dramatické změny chování. Farah Clareová nakonec zůstala vzhůru celých 178 hodin a odnesla si čtyři miliony korun. (foto: Unsplash, Alexandra Gorn, CC0)

Revue

Northrop Grumman B-2 Spirit – vývoj tohoto víceúčelového strategického bombardéru probíhal v maximálním utajení. (foto: Shutterstock)

Válka
Zajímavosti

Lidé se superneurony mají paměť jako mladíci. (foto: Shutterstock)

Věda

Poprava císaře Maxmiliána, vedle něho generál Miramón (po císařově levé ruce) a Mejía. Obraz fracouzského malíře Edouarda Maneta. (foto: Wikimedia Commons, CC0)

Historie

Následky kolize DART s planetkou Dimorphos zachycené dalekohledem SOAR. Za planetkou se táhne ohon, který je podle vědců dlouhý více než 10 000 kilometrů. (CTIO/NOIRLab/SOAR/NSF/AURA, T. Kareta, M. KnightCC BY-SA 4.0)

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907