Čokoláda dokáže zlepšit lidskou paměť až o desítky let

15.11.2014 - Martin Reichman

Čokoholici a mlsouni se mohou radovat, podle nové studie uveřejněné v Nature Neuroscience látka obsažená v kakaových bobech zlepšuje lidskou paměť. Má to ale malý háček


Reklama

Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů a jednou z látek, kterou kakaové boby obsahují je Flavan-3-ol, někdy též zvaný flavanol. 

Doping pro naši paměť

Reálné účinky flavanolu na lidský mozek se rozhodl prozkoumat americký neurolog Scott Small z Kolumbijské univerzity v New Yorku. Na pomoc si vzal 37 dobrovolníků ve věku 50 až 69 let a 19 z nich nechal 2× denně pít nápoj s obsahem 900 miligramů sušeného kakaa s vysokým obsahem flavanolu. Zbytek dobrovolníků dostal podobný nápoj, který ale obsahoval jen 10 miligramů látky.

Před testem a po něm celá skupina podstoupila sérii vyšetření pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI). Testy jednoznačně prokázaly až o 20% vyšší míru prokrvení mozkových struktur označovaných jako limbický systém. Ten se podílí na podpoře mnoha funkcí, například emocí, chování, dlouhodobé paměti a čichu. Dobrovolníci také podstoupili testy paměti, které ukázaly, že tříměsíční užívání vysokých dávek flavanolu zlepšilo jejich schopnosti zapamatovat si složité abstraktní obrazce.

Čím starší, tím pomalejší

Vědci také zjistili, že deset let věku zpomaluje rychlost paměťové reakce přibližně o 220 milisekund. Dobrovolníci užívající tři měsíce flavanol přitom měli reakce v průměru o 660 milisekund rychlejší, než jejich vrstevníci. Závěr tak lze s mírnou nadsázkou interpretovat tak, že účinky flavanolu zlepšily paměť o desítky let.

Bohužel čokoládou si k lepší paměti zřejmě nepomůžeme. Obsah flavanolu se v čokoládových výrobcích značně liší a určující přitom není ani to, zda se jedná o hořkou, nebo mléčnou čokoládu. Zásadní vliv na obsah flavanolu má totiž proces zpracování kakaového bobu, tedy fermentace, sušení a pražení. Aby se účinky flavanolu na naši paměť projevily, museli bychom pravděpodobně spořádat zdraví ohrožující množství čokolády.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Nature Neuroscience

  • Zdroj fotografií: Chex Finer Foods

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pekelná studna – návštěva tohoto mýty opředeného místa musela být pro jeskyňáře dechberoucím a do jisté míry i mysteriózním zážitkem. 

Věda

Navrátilci končili v karanténě, kde jim zabavili věci a agenti StB je tlačili ke spolupráci.

Historie

Střelnice, či holubník?

The Wonderful Barn
kde: Irsko | kdy: 1743

„Nádherná stodola“ stojí v irském Leixlipu od roku 1743: Projekt financovala Katherine Conollyová a jde o jeden z následků velkého hladomoru, který zemi sužoval v letech 1740–1741. Filantropka chtěla zaměstnat dělníky v nouzi, a tak je najala na vybudování prapodivné stavby ve tvaru vývrtky. Dodnes není zcela zřejmé, zda měla stodola také nějaké praktické využití. Podle některých teorií její špička sloužila jako holubník, jiné zas hovoří o ideálním prostoru pro sportovní střelbu. (foto: Shutterstock)

Zajímavosti

Kolo od vozu tvoří součást skupiny galaxií vzdálené asi 400 milionů světelných let. Obvod Kola představuje ohromná prstencovitá struktura o průměru 100 tisíc světelných roků, složená z hvězdotvorných oblastí plných extrémně jasných a hmotných stálic.

Vesmír

Nelze pochybovat o tom, že lesů závratně rychle ubývá. Takto vypadá odlesňování v Brazílii - dobytek se pase na místě, kde ještě nedávno byl prales.

Příroda

<p>V Buddhově rodišti - chrám zasvěcený královně Máje ukrývá i kámen označující přesné místo Buddhova narození.</p>

Cestování

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907