Čokoláda dokáže zlepšit lidskou paměť až o desítky let

15.11.2014 - Martin Reichman

Čokoholici a mlsouni se mohou radovat, podle nové studie uveřejněné v Nature Neuroscience látka obsažená v kakaových bobech zlepšuje lidskou paměť. Má to ale malý háček


Reklama

Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů a jednou z látek, kterou kakaové boby obsahují je Flavan-3-ol, někdy též zvaný flavanol. 

Doping pro naši paměť

Reálné účinky flavanolu na lidský mozek se rozhodl prozkoumat americký neurolog Scott Small z Kolumbijské univerzity v New Yorku. Na pomoc si vzal 37 dobrovolníků ve věku 50 až 69 let a 19 z nich nechal 2× denně pít nápoj s obsahem 900 miligramů sušeného kakaa s vysokým obsahem flavanolu. Zbytek dobrovolníků dostal podobný nápoj, který ale obsahoval jen 10 miligramů látky.

Před testem a po něm celá skupina podstoupila sérii vyšetření pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI). Testy jednoznačně prokázaly až o 20% vyšší míru prokrvení mozkových struktur označovaných jako limbický systém. Ten se podílí na podpoře mnoha funkcí, například emocí, chování, dlouhodobé paměti a čichu. Dobrovolníci také podstoupili testy paměti, které ukázaly, že tříměsíční užívání vysokých dávek flavanolu zlepšilo jejich schopnosti zapamatovat si složité abstraktní obrazce.

Čím starší, tím pomalejší

Vědci také zjistili, že deset let věku zpomaluje rychlost paměťové reakce přibližně o 220 milisekund. Dobrovolníci užívající tři měsíce flavanol přitom měli reakce v průměru o 660 milisekund rychlejší, než jejich vrstevníci. Závěr tak lze s mírnou nadsázkou interpretovat tak, že účinky flavanolu zlepšily paměť o desítky let.

Bohužel čokoládou si k lepší paměti zřejmě nepomůžeme. Obsah flavanolu se v čokoládových výrobcích značně liší a určující přitom není ani to, zda se jedná o hořkou, nebo mléčnou čokoládu. Zásadní vliv na obsah flavanolu má totiž proces zpracování kakaového bobu, tedy fermentace, sušení a pražení. Aby se účinky flavanolu na naši paměť projevily, museli bychom pravděpodobně spořádat zdraví ohrožující množství čokolády.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Nature Neuroscience

  • Zdroj fotografií: Chex Finer Foods

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Experimenty ve Francii a ve Španělsku ukázaly, že po kávě se hůře odolává svodům nákupů. (foto: PixabayCC0)

Věda

Vizualizace polární záře tančící v atmosféře rudé planety. (foto: Shutterstock)

Vesmír

Noráky se nazývali čeští muži, kteří museli za druhé světové války odejít do totálního nasazení do Norska. Bylo jich 1300. Většinu z nich Němci poslali až za polární kruh, kde stavěli opevnění, silnice a železnice. (foto: soukromý archiv příbuzných Jana Novotného)

Zajímavosti

Růžoví elegáni se často hašteří. Vzrušením se jim načepýří peří a obzvlášť v zapadajícím slunci, kdy jeho barvy zázračně ožívají, bývají nádherní. (foto: David Říha)

Příroda

Aby se dostala na palubu, musela Jeanne Barretová oblékat mužský oděv. Námořníci však nic nepoznali. Její skutečná identita vyšla najevo při vylodění na Tahiti v dubnu 1768. (foto: Wikimedia Commons, CC0)

Historie

Objevená hlava mramorového Hérákla z Antikythéry. (foto: Nikos GiannoulakisCC BY 4.0)

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907