Čokoláda dokáže zlepšit lidskou paměť až o desítky let

15.11.2014 - Martin Reichman

Čokoholici a mlsouni se mohou radovat, podle nové studie uveřejněné v Nature Neuroscience látka obsažená v kakaových bobech zlepšuje lidskou paměť. Má to ale malý háček


Reklama

Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů a jednou z látek, kterou kakaové boby obsahují je Flavan-3-ol, někdy též zvaný flavanol. 

Doping pro naši paměť

Reálné účinky flavanolu na lidský mozek se rozhodl prozkoumat americký neurolog Scott Small z Kolumbijské univerzity v New Yorku. Na pomoc si vzal 37 dobrovolníků ve věku 50 až 69 let a 19 z nich nechal 2× denně pít nápoj s obsahem 900 miligramů sušeného kakaa s vysokým obsahem flavanolu. Zbytek dobrovolníků dostal podobný nápoj, který ale obsahoval jen 10 miligramů látky.

Před testem a po něm celá skupina podstoupila sérii vyšetření pomocí funkční magnetické rezonance (fMRI). Testy jednoznačně prokázaly až o 20% vyšší míru prokrvení mozkových struktur označovaných jako limbický systém. Ten se podílí na podpoře mnoha funkcí, například emocí, chování, dlouhodobé paměti a čichu. Dobrovolníci také podstoupili testy paměti, které ukázaly, že tříměsíční užívání vysokých dávek flavanolu zlepšilo jejich schopnosti zapamatovat si složité abstraktní obrazce.

Čím starší, tím pomalejší

Vědci také zjistili, že deset let věku zpomaluje rychlost paměťové reakce přibližně o 220 milisekund. Dobrovolníci užívající tři měsíce flavanol přitom měli reakce v průměru o 660 milisekund rychlejší, než jejich vrstevníci. Závěr tak lze s mírnou nadsázkou interpretovat tak, že účinky flavanolu zlepšily paměť o desítky let.

Bohužel čokoládou si k lepší paměti zřejmě nepomůžeme. Obsah flavanolu se v čokoládových výrobcích značně liší a určující přitom není ani to, zda se jedná o hořkou, nebo mléčnou čokoládu. Zásadní vliv na obsah flavanolu má totiž proces zpracování kakaového bobu, tedy fermentace, sušení a pražení. Aby se účinky flavanolu na naši paměť projevily, museli bychom pravděpodobně spořádat zdraví ohrožující množství čokolády.

  • Zdroj textu:

    Nature Neuroscience

  • Zdroj fotografií: Chex Finer Foods

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Vesmír

Obnova historických budov vyžaduje znalost tradičních technik, jako je práce se dřevem či tvorba jemných omítek.

Zajímavosti

Letecká doprava v Chicagu

Věda

Dnes silnice číslo 66 slouží hlavně turistům a nostalgikům.

Historie

Výskoky nad hladinu (tzv. breaching) keporkaci daleko více prováděli, když od sebe byly velrybí skupiny dál...

Příroda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907