Gepardi: Sprinteři z Botswany „uletí“ až 9 metrů

20.06.2013 - Martin Brukner, Karel Bartík


Reklama

Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) byl původně rozšířen takřka v celé Africe a přes Blízký východ až do Indie. Postupně byl vyhuben na velkých plochách původního výskytu a dnes je možné spatřit jej pouze ve východoafrických a jihoafrických národních parcích. Asijský gepard je zřejmě nejvzácnější kočkovitou šelmou a několik jedinců snad ještě přežívá v íránských či pákistánských polopouštích.

S gepardy jsem se poprvé setkal v keňské rezervaci Masai Mara, mnohem častěji jsem je pak pozoroval v Botswaně. Možnost vidět tyto úžasné tvory při lovu nebo s mláďaty byla pro mne splněným snem. V oblasti Okavanga jsme viděli více jak deset různých gepardů včetně samice s pěti mladými, kterým tehdy mohlo být okolo čtyř měsíců. Pohybovalo se tu i dost lvů, v noci hyeny. Udržení takto početného vrhu proto stavělo tuto gepardí dámu do role supermatky.

Kdyby se Usain Bolt měl utkat s nejrychlejším savcem planety v běhu na sto metrů, nedoběhl by ani do poloviny trati a jeho soupeř by už slavil v cíli. Kroky nejrychlejšího lidského sprintera byly vyhodnoceny jako tři metry dlouhé skoky. Naproti tomu se gepard pohybuje skoky dlouhými téměř devět metrů a může běžet rychlostí okolo sta kilometrů za hodinu. Při bližším pohledu to vypadá, že spíš letí a jakoby mimoděk se občas dotkne tlapami země.

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií: Martin Brukner, Karel Bartík

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Hans Christian Andersen proslul jako autor dětských pohádek, sám ale trpěl nejrůznějšími fóbiemi.

Historie
Věda

Současná podoba RMC v afghánských misích.

Válka

Káně rousná (Buteo lagopus) má rozpětí křídel až 140 cm a bělavější zbarvení než naše káně lesní (Buteo buteo).

Příroda

Obrazec dlouhý 37 metrů s jasně viditelnými liniemi o tloušťce mezi 30 a 40 centimetry představuje kočku s natočenou hlavou. Vědci jeho vznik datují do let 200 až 100 před naším letopočtem.

Zajímavosti

Ledovec Silvretta ve švýcarských Alpách. Odborníci odhadují, že do konce století zmizí 95 procent ze současných čtyř tisíc alpských ledovců.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907