Jak chutná 175 let staré pivo z potopené lodi? Jako spálená guma

06.03.2015 - Martin Reichman

Nad archivním pivem z potopené lodi by srdce gurmána rozhodně nezaplesalo. Jeho vůně připomínala směs zelí, spálené gumy a kozího sýra


Reklama

Vědci se pustli do analýzy obsahu dvou lahví piva, nalezených v roce 2010 v potopeném vraku. Na palubě škuneru, který šel ke dnu v roce 1840, nedaleko Ålandských ostrovů v Baltském moři, bylo kromě jiného, nalezeno i 5 lahví piva (jedna z nich ale nepřežila transport na souš) a 150 lahví šampaňského.

Přestože mořská voda pronikla do uzavřených láhví, zachovalo si podle vědců pivo z obou lahví překvapivě povzbudivou barvu, pouze se slabým oparem. S vůní to bylo již výrazně horší. Rozbor popisuje vůni obou nápojů jako směs zelí, spálené gumy, přezrálého kozího sýru a síry. Vědci tuto „vůni“ připisují dlouhodobému působení bakterií.

Chemický rozbor také ukázal, že se s největší pravděpodobností jednalo o dva rozdílné druhy piv, jeden silnější, více chmelený a druhý slabší. Kvasnice použité při jejich výrobě přibližně odpovídaly těm, které se používají v dnešní době.

Výlov piva a šampaňského v Baltském moři

  • Zdroj textu:

    LiveScience

  • Zdroj fotografií: American Chemical Society, Alex Dawson

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Věda
Zajímavosti

Model legendárního letounu Kašpar JK systém Blériot, 1911

Historie

Vizualizace teleskopu KM3NeT pod hladinou Středozemního moře.

Vesmír

Land Rover s personálem pluku RAF na hlídce poblíž letiště Kandahár v Afghánistánu, 2010.

 

Válka

Konopí se pěstuje od pradávna. Jeho prapůvodní domovinou je zřejmě Tibet.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907