Jak chutná 175 let staré pivo z potopené lodi? Jako spálená guma

06.03.2015 - Martin Reichman

Nad archivním pivem z potopené lodi by srdce gurmána rozhodně nezaplesalo. Jeho vůně připomínala směs zelí, spálené gumy a kozího sýra


Reklama

Vědci se pustli do analýzy obsahu dvou lahví piva, nalezených v roce 2010 v potopeném vraku. Na palubě škuneru, který šel ke dnu v roce 1840, nedaleko Ålandských ostrovů v Baltském moři, bylo kromě jiného, nalezeno i 5 lahví piva (jedna z nich ale nepřežila transport na souš) a 150 lahví šampaňského.

Přestože mořská voda pronikla do uzavřených láhví, zachovalo si podle vědců pivo z obou lahví překvapivě povzbudivou barvu, pouze se slabým oparem. S vůní to bylo již výrazně horší. Rozbor popisuje vůni obou nápojů jako směs zelí, spálené gumy, přezrálého kozího sýru a síry. Vědci tuto „vůni“ připisují dlouhodobému působení bakterií.

Chemický rozbor také ukázal, že se s největší pravděpodobností jednalo o dva rozdílné druhy piv, jeden silnější, více chmelený a druhý slabší. Kvasnice použité při jejich výrobě přibližně odpovídaly těm, které se používají v dnešní době.

Výlov piva a šampaňského v Baltském moři

Reklama

  • Zdroj textu:

    LiveScience

  • Zdroj fotografií: American Chemical Society, Alex Dawson

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Název dugong pochází z malajštiny, kde „duyung“ znamená „mořská dáma“. Vzhledově tato paralela dost vázne, ale je pravda, že v přítomnosti potápěčů se tito tvorové chovají velmi povzneseně.

Příroda

Rekonstrukce vikingské osady v L'Anse aux Meadows.

Věda

Inspektor Izraelského památkového úřadu s objeveným mečem.

Věda

Tropické cyklóny dostávaly jména už před několika staletími. Bouře byly tehdy pojmenovávány podle míst, kde působily velké škody nebo podle svatých.

Zajímavosti

Koncept lunární motorky Tardigrade.

Vesmír

Všemi barvami hrající kopce Aktau v NP Altyn-Emel jsou tvořeny měkkými sedimenty

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907