Jak slaná je vlastně voda v mořích?

23.01.2015 - redakce 100+1


Reklama

Že je mořská voda slaná, je známý fakt, jak moc je ale vlastně slaná? Jak se měří slanost mořské vody a kolik soli je obsaženo ve světových oceánech?

Salinita, tedy slanost vody, je z vědeckého hlediska složitější problém, než by se na první pohled mohlo zdát. V zásadě by mělo stačit nabrat z daného moře nebo oceánu litr vody a zvážit soli, které po jejím vypaření zůstanou. Jsou tu ovšem dva zásadní problémy. Voda v oceánech a mořích (s výjimkou menších uzavřených vodních ploch) neustále proudí a promíchává se. Proto salinita z jednoho místa měřená ve dvou různých obdobích nebude téměř nikdy stejná.

Druhým problémem je, že substance na dně pomyslné litrové nádoby, která po vysušení tekutiny zůstane, nebude obsahovat pouze soli, ale i různé nečistoty a zbytky organismů. Salinita se tedy sice udává v gramech na litr, ale z uvedených důvodů je nutné brát tento údaj jen orientačně. Typicky obsahuje mořská voda zhruba 3,5 % soli, tedy kolem 35 gramů na litr. Slané vody přitom pokrývají asi 70 % zemského povrchu.

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) uvádí, že pokud by se veškerá mořská sůl rozprostřela po kontinentech, její vrstva by dosáhla tloušťky 166 metrů, což je výška čtyřicetipatrové budovy. Jiný příklad udává, že ze soli ve světových oceánech by bylo možné postavit 1,6 kilometru širokou a 290 kilometrů vysokou zeď kolem zemského rovníku. 

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií: Wikimedia

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Vesmír

Obnova historických budov vyžaduje znalost tradičních technik, jako je práce se dřevem či tvorba jemných omítek.

Zajímavosti

Letecká doprava v Chicagu

Věda

Dnes silnice číslo 66 slouží hlavně turistům a nostalgikům.

Historie

Výskoky nad hladinu (tzv. breaching) keporkaci daleko více prováděli, když od sebe byly velrybí skupiny dál...

Příroda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907