Kareta obrovská: Důstojný cestovatel

23.09.2013 - David Bimka


Reklama

Kareta obrovská je rozšířená napříč celým světem. Nachází se v tropickém i subtropickém pásmu a její populace žijí v Atlantickém i Pacifickém oceánu. Jde o poměrně velký druh mořské želvy, průměrný jedinec dorůstá délky jednoho a půl metru a dosahuje váhy asi dvou set kilogramů. Při potápění za potravou dokáží karety zadržet dech až na pět minut, zatímco k naplnění plic jim stačí pouze tří sekundové vynoření. Karety často migrují stovky nebo tisíce kilometrů ze svých lovišt ke kladení vajec. Samice se často vrací na tutéž pláž, ze které se vylíhly. Ve volné přírodě se želva dožívá až osmdesáti let. Karety jsou dnes považovány za ohrožený druh.

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ledoborec Polarstern vyplul 20. září 2019 z norského Tromsø a 6. října se v Severním ledovém oceánu připojil ke kře. Šedá šipka znázorňuje, kterým směrem se loď zřejmě vydá. Do přístavu v německém Bremerhavenu by se měla podle plánu vrátit letos v říjnu.

Zajímavosti

V prachu se může skrývat rezistence na antibiotika 

Věda

Půlmilionový roj sarančat pustinných (Desert locust) dokáže za jediný den spořádat stejné množství jídla jako 10 slonů, 25 velbloudů nebo 2 500 lidí. Velké roje mohou mít až 80 milionů jedinců.

Revue

Bohatství v kopcích nad solným jezerem objevili už neolitičtí zemědělci

Historie

Požár při testu motorů Reaver.

Vesmír

Jádro oblasti rozšíření kakadu palmového (Probosciger aterrimus) se omezuje na region Nové Guineje a cíp na severu Austrálie.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907