Kouzlo nesmrtelného burgeru: Proč se ani po měsících nekazí?

29.06.2015 - redakce 100+1

Hamburgery od McDonald’s se prý nerozloží a nijak nezmění ani po několika týdnech od zakoupení. Jak je to možné?


Reklama

Zní to neuvěřitelně, ale fastfoodová pochoutka se skutečně jen tak nezkazí – v některých případech dokonce vydrží prakticky v nezměněném stavu až měsíce či roky. Přesvědčit se o tom lze například v muzeu hamburgerů Lena Foleyho, jehož nejstarší exemplář pochází údajně už z roku 1989. Loni provedli badatelé jistý experiment: třicet dnů nechali sedm různých hamburgerů několika značek pod skleněným poklopem, a zatímco všechny ostatní výrobky podlehly zkáze, burger od McDonald’s vydržel prakticky beze změn.

Vědci si dlouho lámali hlavu, co onu „nesmrtelnost“ známé fastfoodové pochoutky způsobuje. Mezi možnými vysvětleními se objevoval například vysoký obsah konzervačních látek nebo soli v jednotlivých složkách výrobku. S odlišnou teorií však nedávno přišel profesor Keith Warriner z kanadského Ústavu potravinářské vědy na University of Guelph. Podle něj hamburgerové pečivo vyschne dřív, než se stihne zkazit. Bulky ztrácejí vlhkost už v jednotlivých fázích výroby a tento proces pokračuje i poté, co se dostanou na pulty. Plísně a další mikroby pak burger nenapadají jednoduše proto, že jim nenabízí dostatečnou živnou půdu pro růst a množení. 

Reklama

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zařízení označovaná jako exosuits představují měkkou variantu podstatně robustnějších robotů.

Zajímavosti

Kočky jsou jedním z nejhorších invazních druhů dneška.

Věda

Nová vizualizace jedné z nejextrémnějších hvězd.

Vesmír

Loď Altalena přivážející zbraně pro Irgun se stala cílem palby vládních jednotek židovského státu. (kolorováno).

Válka
Historie
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907