Hamburgery od McDonald’s se prý nerozloží a nijak nezmění ani po několika týdnech od zakoupení. Jak je to možné?
Zní to neuvěřitelně, ale fastfoodová pochoutka se skutečně jen tak nezkazí – v některých případech dokonce vydrží prakticky v nezměněném stavu až měsíce či roky. Přesvědčit se o tom lze například v muzeu hamburgerů Lena Foleyho, jehož nejstarší exemplář pochází údajně už z roku 1989. Loni provedli badatelé jistý experiment: třicet dnů nechali sedm různých hamburgerů několika značek pod skleněným poklopem, a zatímco všechny ostatní výrobky podlehly zkáze, burger od McDonald’s vydržel prakticky beze změn.
Vědci si dlouho lámali hlavu, co onu „nesmrtelnost“ známé fastfoodové pochoutky způsobuje. Mezi možnými vysvětleními se objevoval například vysoký obsah konzervačních látek nebo soli v jednotlivých složkách výrobku. S odlišnou teorií však nedávno přišel profesor Keith Warriner z kanadského Ústavu potravinářské vědy na University of Guelph. Podle něj hamburgerové pečivo vyschne dřív, než se stihne zkazit. Bulky ztrácejí vlhkost už v jednotlivých fázích výroby a tento proces pokračuje i poté, co se dostanou na pulty. Plísně a další mikroby pak burger nenapadají jednoduše proto, že jim nenabízí dostatečnou živnou půdu pro růst a množení.
100+1 zahraniční zajímavost
VesmírPravděpodobnost výskytu ohnivé duhy záleží na zeměpisné šířce a klimatu: například v Los Angeles je 5× až 10× větší než v Londýně. (foto: Christa Harbig, CC BY 4.0)
VědaV období neolitu, asi před šesti tisíci lety, se v Dorstone Hill nacházel komplex dřevěných budov a pohřební mohyly. (foto: Flickr, Herefordshire Council, CC BY-ND 2.0)
HistorieSvůj původní fotografi cký materiál získala Lucia Moholy do fyzického vlastnictví teprve v šedesátých letech 20. století. (foto: Wikimedia Commons, Fair use)