Reklama


Kuřecí rychlokvašky: Proč jsou dnešní kuřata tak obrovská?

01.04.2015 - redakce 100+1

Dnešní kuřata vypadají oproti těm, které známe z minulosti, poněkud přerostle. Co za rychlým růstem drůbeže stojí?


Reklama

Je pravda, že v roce 1925 dosahovalo kuře hmotnosti 1,5 kg za 120 dnů, zatímco dnes se na stejnou váhu dostane za měsíc. Za posledních 60 let se velikost kuřecího prsa zvětšila o 80 % a kuřata stejného věku jsou více než dvojnásobná. Rychlé váhové přírůstky způsobuje jak krmení, tak způsoby šlechtění – dříve totiž kuřecí maso představovalo jen doplněk k produkci vajec. V porovnání s původním kurem bankivským, relativně štíhlým divokým ptákem žijícím dosud v jihovýchodní Asii, je dnešní drůbež skutečně monstrózní.

  • Zdroj textu: 100+1 zahraniční zajímavost
  • Zdroj fotografií: Wikimedia

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Po válce byl Otakar Batlička vyznamenán Československým válečným křížem in memoriam

Historie

Komponenty systému hyperloop přijíždějí do Toulouse

Věda

 

 Příslušníci horských pluků se připravují na výsadek na Krétě

Válka

HIV potřebuje k množení bílé krvinky. Nový implantát proto drží bílé krvinky stranou.

Věda
Revue

Cirkumbinární planeta Kepler-16b 

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907