Reklama


Lidé nejsou jediní: Také šimpanzi častěji používají pravou ruku

10.04.2017 - Zuzana Teličková

Zdá se, že člověk není jediným živočišným druhem, u kterého je častější pravorukost. Podle nové studie španělských vědců publikované v Americkém deníku primátologie se stejně často vyskytuje i u šimpanzů

Pravá ruka má přednost -<p>Stejně jako lidé, i šimpanzi častěji používají pravou ruku</p>
Pravá ruka má přednost -

Stejně jako lidé, i šimpanzi častěji používají pravou ruku


Reklama

Objev vyplynul z pozorování 114 šimpanzů žijících v záchranných stanicích ve Španělsku a Zambii. Vědci jim předložili potravu ukrytou uvnitř trubky a monitorovali způsob, jakým se k ní budou snažit dostat. Ať už se šimpanzi snažili pochoutku vylovit prsty či s pomocí nějakého nástroje, častěji používali pravou ruku.

TIP: Zvířata jako lidé aneb Důkazy zvířecího altruismu u lidoopů

Tento rys byl tradičně přisuzován výhradně člověku a byl považován za výsledek asymetrií v lidském mozku souvisejících s uskutečňováním složitých úkonů, které vyžadují používání a koordinaci obou rukou,“ říká zástupce vědecké skupiny z Katalánského institutu lidské paleoekologie a sociální evoluce, jenž studii koordinoval. Současně bylo zjištěno, že stejně jako u lidí, i u šimpanzů se pravorukost vyskytuje častěji u samic.

  • Zdroj textu:

    Příroda 12/2010

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Monumentální komplex menhirů a kamenných kruhů stojí na Salisburské pláni v Jižní Anglii – nejbližší vesnice ležela více než tři kilometry daleko.

Zajímavosti

Zatímco v mládí máme na všechno spoustu času, ve stáří čas pádí podstatně rychleji. Vědci zjistili, proč tomu tak je…

Věda

Leopold I. a jeho syn Karel VI.

Historie

Divoký červený trpaslík a jeho exoplaneta

Vesmír

Mráz a jarní tání každoročně připravuje návštěvníkům Michiganského jezera opravdu dechberoucí podívanou.

Revue

Kladivouši jsou většinou velmi tiší ptáci. Za letu ovšem vydávají kejhavé až ječivé zvuky. Tento pozoruhodný pták je zařazen mezi nejméně ohrožené druhy

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907