Může mít černá díra někdy „dost“, tedy že bude plně nasycena?

05.12.2015 - Michal Švanda


Reklama

Existuje několik typů černých děr, od předpokládaných primordinálních – tedy těch, které vznikly už záhy po zrodu vesmíru – přes zkolabované zbytky velmi hmotných hvězd až po černé veledíry v centrech galaxií. Všechny tyto objekty pak mají společného jmenovatele: pokud se v jejich bezprostředním okolí nachází látka, padá na černou díru a nenávratně v ní mizí. 

V případě osamocených černých děr je možné vypočítat poloměr poslední stabilní orbity, tj. kritickou vzdálenost rozhodující o tom, zda bude testovací částice (hvězda, planetka, zrnko prachu nebo molekula plynu) stabilně obíhat kolem černé díry podobně jako planety kolem Slunce, nebo bude pohlcena. S nárůstem hmotnosti černé díry se pak poloměr poslední stabilní orbity zvětšuje. 

Žádná černá díra se však nikdy zcela nenasytí. Začne hladovět jedině v případě, že z jejího bezprostředního okolí zmizí veškerý materiál. Pokud se ovšem v budoucnu opět nějaký objeví, nenasytný chřtán se znovu otevře a černá díra bude pokračovat v hostině.

  • Zdroj textu:

    Tajemství vesmíru 4/2015

  • Zdroj fotografií: Wikipedie

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Pod hladinou mangrovy vytvářejí zcela jedinečný ekosystém, který je domovem až pro 75 procent komerčně lovených ryb.

Zajímavosti

Z oxidu uhličitého by se mohla stát významná surovina pro výrobu potravinářských proteinů

Věda

Marek Fichtner, jeden z porotců soutěže Masterchef, vyzkoušel Lauben Sous Vide Stick přímo ve své praxi a stal se ambasadorem značky. Jeho závěry si můžete prohlédnout na stránkách společnosti Lauben. 

Reklama

Millerová se vítězně koupe v diktátorově vaně, na předložce přitom stojí její boty zašpiněné blátem z Dachau. 

Válka

Test systému AEPS v laboratořích JPL v Pasadeně

Vesmír

Do vězení se dostaly stovky komunistických funkcionářů

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907