Někdo to rád ostré: 5 superpálivých šampionů

22.09.2015 - Vilém Koubek

Po jejich konzumaci takřka okamžitě přijdete o chuť, otečou vám rty a jazyk, začnete se silně potit a hrozí vám i žaludeční křeče. S utrpením jdou však ruku v ruce také jedinečné gastronomické zážitky. Ochutnejte skutečně ostré chilli papričky!


Reklama

Carolina Reaper

Pálivost: 2 200 000 SHU

Carolina Reaper je od roku 2013 podle Guinnessovy knihy rekordů nejpálivější papričkou na světě. Původně nesla kódové označení HP22BNH a vypěstoval ji Ed Currie, vlastník PuckerButt Pepper Company v Jižní Karolíně. Kvůli její extrémní pálivosti mnozí pochybují, že má vůbec nějakou chuť. Trénovaní gurmáni nicméně kontrují tvrzením, že chuť má, a to dokonce opravdu jedinečnou – míchají se v ní prý třešňové a čokoládové tóny.

V PuckerButt ji pěstují specificky tak, aby byla nejen výrazně pálivá, ale také aby se stala „ozdobou“ každého jídla, do kterého se přidá. Jen se musíte připravit na výrazně větší pálivost, než má průměrný pepřový sprej, který obvykle začíná na hodnotě 500 000 SHU (co je to SHU, najdete na konci článku). 

Trinidad Moruga Scorpion

Pálivost: 2 009 231 SHU

V roce 2012 označil Chile Pepper Institute na New Mexico State University papričku Trinidad Morgua Scorpion za nejpálivější na světě a primát držela až do nástupu své kolegyně Carolina Reaper. Ředitel institutu ji navíc popsal jako velmi zákeřnou. Její pálivost totiž po ochutnání není tak extrémní, jak by se dalo čekat. Pálivý pocit však postupně sílí, až se nakonec téměř nedá snést.

Pokud vám tato paprička neotupí smysly, můžete si užít její jemnou ovocnou, až sladkou chuť. Opět je však namístě varování, že netrénovaným způsobí spíš utrpení než požitek. 

7 Pot Douglah

Pálivost: 1 853 936 SHU

Označuje se také jako Chocolate 7 Pot a jedná se o extrémně pálivou papričku. Ve své domovině na Trinidadu se dokonce používá k výrobě vojenského slzného plynu a přidává se i do nátěrů pro odpuzování korýšů. Její výjimečná pálivost nastupuje takřka okamžitě, a zastírá tak výrazné kouřové aroma. Sušením získává sladší a výraznější chuť.

Spojení „7 Pot“ znamená, že pouhá jediná paprička „okoření“ sedm hrnců kari. Tvrdí se, že patří k odrůdám, které se konzumují spíš pro pálivost samotnou než kvůli chuti. Jisté přirovnání se o ní dokonce zmiňuje jako o bungee jumpingu se zavázanýma očima – jakmile se odrazíte od pomyslného můstku a jednu 7 Pot Douglah sníte, zřítíte se nezadržitelně do propasti pod sebou. 

Trinidad Scorpion Butch T

Pálivost: 1 463 700 SHU

Jméno nese jednak po svém „otci“ Butchi Taylorovi, jednak podle buclatých plodů, kterým občas naroste malý „ocásek“. S trochou nadsázky pak papričky vypadají jako ocas škorpiona. V roce 2011 byla podle Guinnessovy knihy rekordů odrůda Butch T nejpálivější na světě.

Její chuť se pohybuje na pomezí ovocných a citrusových tónů, a pokud s ní budete zacházet obezřetně, výrazně vylepší vaše guláše a další masové pokrmy. Správně dávkovaná navíc nevyvolává okamžité extrémní pálení, ale její účinek vzrůstá postupně, s množstvím zkonzumovaného jídla. 

Naga Viper

Pálivost: 1 349 000 SHU

Za nejpálivější na světě byla prohlášena 25. února 2011, prvenství si však udržela pouhý týden, načež ji sesadila Trinidad Scorpion Butch T. Jedná se o odrůdu vyšlechtěnou křížením tří druhů: Naga Jolokia, Naga Morich a Trinidad Scorpion. Kvůli komplikovanému šlechtění vykazuje jistou nestabilitu – není zrovna snadné vypěstovat papričku se stejnými vlastnostmi, jaké měla ta, kterou jste zasadili. Její vůně se pohybuje mezi sladkou, ovocnou a kyselou. Chutná sladce, pálivost přichází postupně a občas vydrží až hodinu. 

Co je SHU?

 

SHU neboli Scoville Heat Unit je jednotka používaná při měření ostrosti. Definoval ji americký chemik Wilbur Scoville, když začal v roce 1912 experimentovat s pálivostí pokrmů v tzv. organoleptickém testu: v alkoholu se nejdříve rozpustí určité množství drcených sušených papriček, extrakt se následně podá pěti trénovaným ochutnavačům a ředí se směsí vody a cukru až do chvíle, kdy alespoň tři z nich prohlásí, že už pálení necítí.

Zmíněný test je samozřejmě značně nespolehlivý, proto současná měření využívají tzv. vysokotlakou kapalinovou chromatografii. Jedná se o chemickou metodu rozdělování látkové směsi na jednotlivé složky, jež vykazuje odchylku pouhých 5 %. Za pálivou chuť papriček může rostlinný alkaloid kapsaicin, který tvoří mimo jiné základní součást pepřových sprejů. Některé omáčky se pro dosažení vyšší pálivosti obohacují kapsaicinovým extraktem. Čistý kapsaicin má 16 000 000 SHU.

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií:

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zajímavosti

Jeden z ledových vulkánů na Velkých jezerech na nedávném snímku.

Věda
Historie

Síť optických a akustických detektorů by ročně mohla zachytit několik ultrarychlých meteoritů z explozí supernov.

Vesmír

Na letu kriticky ohrožených ibisů byla ověřena schopnost ptáků precizně využívat vzestupné proudy při letu ve formaci.

Příroda

Základna amerických sil nedaleko Mogadiša, odkud operovaly vrtulníky a speciální jednotky.

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907