Někdo to rád ostré: Pět superpálivých chilli šampionů

22.09.2015 - Vilém Koubek

Po jejich konzumaci takřka okamžitě přijdete o chuť, otečou vám rty a jazyk, začnete se silně potit a hrozí vám i žaludeční křeče. S utrpením jdou však ruku v ruce také jedinečné gastronomické zážitky. Ochutnejte skutečně ostré chilli papričky!

<h3>Nestabilní zmije</h3><p><strong>Naga Viper | Pálivost: 1 349 000 SHU</strong></p><p>Za nejpálivější na světě byla prohlášena 25. února 2011, prvenství si však udržela pouhý týden, načež ji sesadila Trinidad Scorpion Butch T. Jedná se o odrůdu vyšlechtěnou křížením tří druhů: <strong>Naga Jolokia</strong>, <strong>Naga Morich</strong> a <strong>Trinidad Scorpion</strong>. Kvůli komplikovanému šlechtění vykazuje jistou nestabilitu – není zrovna snadné vypěstovat papričku se stejnými vlastnostmi, jaké měla ta, kterou jste zasadili. Její vůně se pohybuje mezi sladkou, ovocnou a kyselou. Chutná sladce, pálivost přichází postupně a občas vydrží až hodinu. </p>

Nestabilní zmije

Naga Viper | Pálivost: 1 349 000 SHU

Za nejpálivější na světě byla prohlášena 25. února 2011, prvenství si však udržela pouhý týden, načež ji sesadila Trinidad Scorpion Butch T. Jedná se o odrůdu vyšlechtěnou křížením tří druhů: Naga Jolokia, Naga Morich a Trinidad Scorpion. Kvůli komplikovanému šlechtění vykazuje jistou nestabilitu – není zrovna snadné vypěstovat papričku se stejnými vlastnostmi, jaké měla ta, kterou jste zasadili. Její vůně se pohybuje mezi sladkou, ovocnou a kyselou. Chutná sladce, pálivost přichází postupně a občas vydrží až hodinu. 

<h3>Gulášový škorpion</h3><p><strong>Trinidad Scorpion Butch T | Pálivost: 1 463 700 SHU</strong></p><p>Jméno nese jednak po svém „otci“ <strong>Butchi Taylorovi</strong>, jednak podle buclatých plodů, kterým občas naroste malý „ocásek“. S trochou nadsázky pak papričky vypadají jako ocas škorpiona. V roce 2011 byla podle Guinnessovy knihy rekordů odrůda <strong>Butch T</strong> nejpálivější na světě.</p><p>Její chuť se pohybuje na pomezí ovocných a citrusových tónů, a pokud s ní budete zacházet obezřetně, výrazně vylepší vaše guláše a další masové pokrmy. Správně dávkovaná navíc nevyvolává okamžité extrémní pálení, ale její účinek vzrůstá postupně, s množstvím zkonzumovaného jídla. </p>

Gulášový škorpion

Trinidad Scorpion Butch T | Pálivost: 1 463 700 SHU

Jméno nese jednak po svém „otci“ Butchi Taylorovi, jednak podle buclatých plodů, kterým občas naroste malý „ocásek“. S trochou nadsázky pak papričky vypadají jako ocas škorpiona. V roce 2011 byla podle Guinnessovy knihy rekordů odrůda Butch T nejpálivější na světě.

Její chuť se pohybuje na pomezí ovocných a citrusových tónů, a pokud s ní budete zacházet obezřetně, výrazně vylepší vaše guláše a další masové pokrmy. Správně dávkovaná navíc nevyvolává okamžité extrémní pálení, ale její účinek vzrůstá postupně, s množstvím zkonzumovaného jídla. 

<h3>Zbraň pro sedm hrnců</h3><p><strong>7 Pot Douglah | Pálivost: 1 853 936 SHU</strong></p><p>Označuje se také jako <strong>Chocolate 7 Pot</strong> a jedná se o extrémně pálivou papričku. Ve své domovině na Trinidadu se dokonce používá k výrobě vojenského slzného plynu a přidává se i do nátěrů pro odpuzování korýšů. Její výjimečná pálivost nastupuje takřka okamžitě, a zastírá tak výrazné kouřové aroma. Sušením získává sladší a výraznější chuť.</p><p>Spojení „7 Pot“ znamená, že pouhá jediná paprička „okoření“ sedm hrnců kari. Tvrdí se, že patří k odrůdám, které se konzumují spíš pro pálivost samotnou než kvůli chuti. Jisté přirovnání se o ní dokonce zmiňuje jako o bungee jumpingu se zavázanýma očima – jakmile se odrazíte od pomyslného můstku a jednu 7 Pot Douglah sníte, zřítíte se nezadržitelně do propasti pod sebou. </p>

Zbraň pro sedm hrnců

7 Pot Douglah | Pálivost: 1 853 936 SHU

Označuje se také jako Chocolate 7 Pot a jedná se o extrémně pálivou papričku. Ve své domovině na Trinidadu se dokonce používá k výrobě vojenského slzného plynu a přidává se i do nátěrů pro odpuzování korýšů. Její výjimečná pálivost nastupuje takřka okamžitě, a zastírá tak výrazné kouřové aroma. Sušením získává sladší a výraznější chuť.

Spojení „7 Pot“ znamená, že pouhá jediná paprička „okoření“ sedm hrnců kari. Tvrdí se, že patří k odrůdám, které se konzumují spíš pro pálivost samotnou než kvůli chuti. Jisté přirovnání se o ní dokonce zmiňuje jako o bungee jumpingu se zavázanýma očima – jakmile se odrazíte od pomyslného můstku a jednu 7 Pot Douglah sníte, zřítíte se nezadržitelně do propasti pod sebou. 

<h3>Zákeřný vicemistr</h3><p><strong>Trinidad Moruga Scorpion | Pálivost: 2 009 231 SHU</strong></p><p>V roce 2012 označil Chile Pepper Institute na New Mexico State University papričku <strong>Trinidad Morgua Scorpion</strong> za nejpálivější na světě a primát držela až do nástupu své kolegyně Carolina Reaper. Ředitel institutu ji navíc popsal jako velmi zákeřnou. Její pálivost totiž po ochutnání není tak extrémní, jak by se dalo čekat. Pálivý pocit však postupně sílí, až se nakonec téměř nedá snést.</p><p>Pokud vám tato paprička neotupí smysly, můžete si užít její jemnou ovocnou, až sladkou chuť. Opět je však namístě varování, že netrénovaným způsobí spíš utrpení než požitek. </p>

Zákeřný vicemistr

Trinidad Moruga Scorpion | Pálivost: 2 009 231 SHU

V roce 2012 označil Chile Pepper Institute na New Mexico State University papričku Trinidad Morgua Scorpion za nejpálivější na světě a primát držela až do nástupu své kolegyně Carolina Reaper. Ředitel institutu ji navíc popsal jako velmi zákeřnou. Její pálivost totiž po ochutnání není tak extrémní, jak by se dalo čekat. Pálivý pocit však postupně sílí, až se nakonec téměř nedá snést.

Pokud vám tato paprička neotupí smysly, můžete si užít její jemnou ovocnou, až sladkou chuť. Opět je však namístě varování, že netrénovaným způsobí spíš utrpení než požitek. 

<h3>Šampion s tóny čokolády a třešní</h3><p><strong>Carolina Reaper | Pálivost: 2 200 000 SHU</strong></p><p><strong>Carolina Reaper</strong> je od roku 2013 podle Guinnessovy knihy rekordů nejpálivější papričkou na světě. Původně nesla kódové označení HP22BNH a vypěstoval ji <strong>Ed Currie</strong>, vlastník PuckerButt Pepper Company v Jižní Karolíně. Kvůli její extrémní pálivosti mnozí pochybují, že má vůbec nějakou chuť. Trénovaní gurmáni nicméně kontrují tvrzením, že chuť má, a to dokonce opravdu jedinečnou – míchají se v ní prý třešňové a čokoládové tóny.</p><p>V PuckerButt ji pěstují specificky tak, aby byla nejen výrazně pálivá, ale také aby se stala „ozdobou“ každého jídla, do kterého se přidá. Jen se musíte připravit na výrazně větší pálivost, než má průměrný pepřový sprej, který obvykle začíná na hodnotě 500 000 SHU (co je to SHU, najdete na konci článku). </p>

Šampion s tóny čokolády a třešní

Carolina Reaper | Pálivost: 2 200 000 SHU

Carolina Reaper je od roku 2013 podle Guinnessovy knihy rekordů nejpálivější papričkou na světě. Původně nesla kódové označení HP22BNH a vypěstoval ji Ed Currie, vlastník PuckerButt Pepper Company v Jižní Karolíně. Kvůli její extrémní pálivosti mnozí pochybují, že má vůbec nějakou chuť. Trénovaní gurmáni nicméně kontrují tvrzením, že chuť má, a to dokonce opravdu jedinečnou – míchají se v ní prý třešňové a čokoládové tóny.

V PuckerButt ji pěstují specificky tak, aby byla nejen výrazně pálivá, ale také aby se stala „ozdobou“ každého jídla, do kterého se přidá. Jen se musíte připravit na výrazně větší pálivost, než má průměrný pepřový sprej, který obvykle začíná na hodnotě 500 000 SHU (co je to SHU, najdete na konci článku). 

<h3>Jak moc to pálí?</h3><p><strong>SHU</strong> neboli <strong>Scoville Heat Unit</strong> je jednotka používaná při měření ostrosti. Definoval ji americký chemik <strong>Wilbur Scoville</strong>, když začal v roce 1912 experimentovat s pálivostí pokrmů v tzv. organoleptickém testu: v alkoholu se nejdříve rozpustí určité množství drcených sušených papriček, extrakt se následně podá pěti trénovaným ochutnavačům a ředí se směsí vody a cukru až do chvíle, kdy alespoň tři z nich prohlásí, že už pálení necítí.</p><p>Zmíněný test je samozřejmě značně nespolehlivý, proto současná měření využívají tzv. vysokotlakou kapalinovou chromatografii. <strong>Jedná se o chemickou metodu rozdělování látkové směsi na jednotlivé složky, jež vykazuje odchylku pouhých 5 %.</strong> Za pálivou chuť papriček může rostlinný alkaloid kapsaicin, který tvoří mimo jiné základní součást pepřových sprejů. Některé omáčky se pro dosažení vyšší pálivosti obohacují kapsaicinovým extraktem. Čistý kapsaicin má <strong>16 000 000 SHU</strong>.</p>

Jak moc to pálí?

SHU neboli Scoville Heat Unit je jednotka používaná při měření ostrosti. Definoval ji americký chemik Wilbur Scoville, když začal v roce 1912 experimentovat s pálivostí pokrmů v tzv. organoleptickém testu: v alkoholu se nejdříve rozpustí určité množství drcených sušených papriček, extrakt se následně podá pěti trénovaným ochutnavačům a ředí se směsí vody a cukru až do chvíle, kdy alespoň tři z nich prohlásí, že už pálení necítí.

Zmíněný test je samozřejmě značně nespolehlivý, proto současná měření využívají tzv. vysokotlakou kapalinovou chromatografii. Jedná se o chemickou metodu rozdělování látkové směsi na jednotlivé složky, jež vykazuje odchylku pouhých 5 %. Za pálivou chuť papriček může rostlinný alkaloid kapsaicin, který tvoří mimo jiné základní součást pepřových sprejů. Některé omáčky se pro dosažení vyšší pálivosti obohacují kapsaicinovým extraktem. Čistý kapsaicin má 16 000 000 SHU.

Reklama

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií:

    Shutterstock




Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Američtí vědci dočasně napojili prasečí ledvinu na člověka a sledovali její fungování. Jde o další krok ve výzkumu možnosti využívat jednou zvířecí orgány při transplantacích, které zachrání lidský život.

Věda

Johanka z Arku během korunovace krále Karla VII. v katedrále v Remeši. Obraz francouzského malíře Jeana Auguste Dominique Ingrese z roku 1854.

Historie

Hrozba chemických zbraní se nad vojáky i civilisty vznáší od doby první světové války, kdy byly masově nasazeny na téměř všech frontách.

Válka

Za celou historii lidstva jsme vědomě pozorovali přechod Venuše přes Slunce jen sedmkrát. Takto přešla Venuše přes vycházející Slunce 6. června 2012.

Vesmír

Hejno plameňáků se seskupilo a vytvořilo na hladině jezera Bogoria v západní Keni útvar, který připomíná srdce. Chtějí nám růžový jedinci něco sdělit?

Zajímavosti
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907