Orangutani Bornea a Sumatry chodí po zaťatých pěstích

08.07.2013 - Marek Telička


Reklama

Orangutani pocházejí z Indonésie a Malajsie. Fosilní nálezy naznačují, že dříve žili na Jávě, na Malajském poloostrově, ve Vietnamu i v Číně, ale v současnosti se vyskytují ve dvou druzích pouze na ostrovech Borneo a Sumatra.

Orangutani patří mezi nejinteligentnější primáty a každou noc si na stromech z větví a listoví zhotovují hnízda. Ve větvích stromů také tráví převážnou většinu života a na rozdíl od mnoha jiných primátů prakticky neslézají na zem. Jsou také samotářštější než jiné opice a samci se druží se samicemi pouze v období říje.

Mezi oběma pohlavími je velký rozdíl ve velikosti a hmotnosti – zatímco samci běžně váží přes sto kilogramů a dorůstají výšky 170 centimetrů, samice nepřekračují hmotnost padesáti kilo a výšku 130 centimetrů. Samice dospívají asi ve 12 letech a obdobně jako samci se ve volné přírodě dožívají až 50 let.

Tito primáti mají ve své fyziognomii několik zvláštností. Prsty mají na rukou i na nohou zahnuté, což jim umožňuje pevnější úchop větví. Nemají žádný ocas a na rozdíl od goril a šimpanzů nechodí po kotnících, ale spíše po zaťatých pěstích.

Reklama

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Analýza DNA téměř 800 pravěkých lidí ukázala, že příchozí na jih Británie mezi lety 1300 až 800 před naším letopočtem tvořili zhruba polovinu genetického původu pozdějších populací.

Zajímavosti

Mimas, nejmenší a nejvnitřnější z osmi hlavních měsíců Saturnu, může být dostatečně teplý, aby ukrýval globální vodní oceán.

Vesmír

Vlevo hlava jedné ze sfing Amenhotepa III., vpravo jedna z objevených soch bohyně války Sachmet.

Věda

Masaryk v Karlových Varech v roce 1931, jízda na koni patřila k jeho zálibám. Na prezidenta si stěžoval policejní ředitel Šlechta, že kluše při jízdě na koni přes koleje.

Historie

Stíhací letouny Sopwithy Camel připravené odstartovat k náletu na Tondern.

Válka

Motýl Greta oto žije ve Střední a Jižní Americe až po jižní oblasti Chile. Migruje však na velké vzdálenosti a byl pozorován až v Mexiku a Texasu.

Příroda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907