Pavoučci rodu Maratus: Nepatrní osminozí pávi

03.11.2015 - redakce 100+1


Reklama

Pavoučky rodu Maratus byste v australské buši velmi snadno přehlédli. Jsou totiž jen asi pět milimetrů dlouzí a schovávají se v podrostu. V případě, že by se vám tyto příslušníky čeledi skákavkovitých (Salticidae) ale zahlédnout podařilo, určitě byste od nich hned tak neodtrhli oči. Především tehdy, pokud by se vám podařilo přistihnout je při zásnubním rituálu, díky němuž získali přezdívku „pavouci paví“. 

Samečkové mají po stranách trupu dvě chlopně, které za normálních okolností nechávají složené pod tělem. V okamžiku, kdy chce ale sameček upoutat svoji vyhlédnutou družku, zdvihne zadeček do téměř svislé polohy a obě postranní chlopně rozvine. Ukáže se tak nádherné zbarvení, které je vlastní všem jednotlivým druhům. Pohled samičky si ale nápadník nezajišťuje pouze pestrým vzorem. Vibruje zadečkem, pobíhá ze strany na stranu a také zdvihá třetí pár nohou. Přitom se pomalu přibližuje a pozorně sleduje reakce samičky, která se buď dá, nebo nedá okouzlit. V Austrálii bylo popsáno již 19 druhů tohoto rodu a je velmi pravděpodobné, že ve vnitrozemí žijí ještě další, které se dosud před lidmi skrývají. 

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií: Profimedia

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Na konci 19. století překonal během velké ruské chřipky virus přenášený lidmi vzdálenost 202 887 km za pouhých šest dní.

Zajímavosti

Slovenský umělec propojuje ve své tvorbě užitkovost i umění. Díla mladého skláře lze najít po celém světě.

Zajímavosti

Lidové milice pochodují 28. února 1948 přes Karlův most.

Historie

Čisticí prostředky mohou mít i stinnou stránku

Věda

Tvář robota Affetto

Věda

Sonda MMX u svého cíle

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907