Margherita: Nejslavnější pizza slaví 125 let

06.11.2014 - redakce 100+1

Ze stolů chudých se dostala až na královskou tabuli a dodnes se v žebříčku nejoblíbenějších jídel na světě drží na špičce. Italská pizza Margherita – křupavá „placka“, která se v Neapoli zrodila už před 125 lety


Reklama

Italská Neapol je místem rozporů. Město „proslavily“ hory páchnoucích odpadků, ale také ty největší laskominy. V příjemných restauracích se můžete zakousnout do nadýchaných moučníků, šťavnaté buvolí mozzarelly a především do lahodně vonící pizzy. Tou pravou neapolskou je Margherita, jež byla pojmenována po savojské královně.

„Poprvé tuto pizzu vytvořil pekař Raffaele Esposito při příležitosti návštěvy královského páru v roce 1889. Tradiční neapolské pizze, která se jedla jen suchá nebo se sádlem a sýrem, se rozhodl dát barvy italské vlajky. Na červenou použil rajčata, na bílou mozzarellu a na zelenou bazalku,“ prozrazuje Eduardo Pagnani, majitel pizzerie Brandi, v níž se Margherita poprvé pekla.

Pizza pro prezidenta

Míst, kde si pochutnáte na výborné pizze, je v Neapoli celá řada, ale Pizzeria di Matteo je přece jen výjimečná. Na místní specialitě – smažené pizze – si pochutnával i bývalý americký prezident Bill Clinton. Jak zmiňuje zdejší pizzař Pierpaolo Battarra, smažená pizza se dělá ze stejného těsta jako ta klasická. „Rozdíl je jen ve smažení a v tom, že je plněná. Dovnitř se dává rajský protlak, vepřové maso a měkký sýr s troškou pepře,“ říká sympatický Ital. Jeho šéf, vrchní pizzař Nunzio Cacialli, ale hned dodává, že nejoblíbenější je u jejich zákazníků stále Margherita.

A jak vlastně tento neapolský „poklad“ musí vypadat? Tenoučké těsto musí být u středu měkké, ale propečené. Okraj je silnější, aby křupal,“ vysvětluje Battarra. Výhodou je, že na tradiční lahůdku nemusí hladoví hosté čekat dlouho. Podle Battarry stačí na upečení ve správně rozpálené kamenné peci na dřevo jen 60–90 sekund.

Mladík je u pomoučeného válu a žhnoucí pece ve svém živlu. „Tohle řemeslo se nedělá pro peníze. Pro mě jde o srdeční záležitost a peníze pak nakonec přijdou samy,“ směje se. A má pravdu. Neapolští pizzaři jsou žádaným vývozním „artiklem“ v těch nejluxusnějších italských restauracích po celém světě.

Reklama

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Profimedia

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Winston Churchill s manželkou Clementine na návštěvě v Soestdijkském paláci. Vedle Churchilla stojí princ Bernhard a nizozemská královna Juliána s dětmi.

Historie

V Cockaigne neexistovala nouze, násilí, ba ani práce a pečené husy tam létaly přímo do úst.

Zajímavosti

Fukušimské tritium bude podle vědců v mořské vodě v nesmírně malé koncentraci, odpovídající extrémně zředěným homeotickým přípravkům.

Věda

Kamenná exoplaneta GJ 367b obkrouží svou mateřskou hvězdu za pouhých osm hodin. Na jejím povrchu zřejmě panuje teplota kolem 1 500 °C.

Vesmír

Chvostoskoci (Collembola) jsou řádem šestinohých bezobratlých živočichů, kteří v širším smyslu patří mezi hmyz. Žijí v půdě nebo na jejím povrchu, někdy však i na vodní hladině či na okrajích ledovců. Už podle tohoto výčtu je zřejmé, že jde o velmi odolnou a přizpůsobivou skupinu.

Příroda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907