Pochoutka z Islandu: Pivo s příchutí varlat plejtváka

16.08.2015 - redakce 100+1

Islandský pivovar Stedja představil horkou novinku. Jmenuje se Hvalur 2 a jedná se o pivo vyrobené mimo jiné z varlat ohroženého plejtváka myšoka. Zabíjení vymírajícího savce prý nikomu na ostrově nevadí


Reklama

Stejný pivovar přitom zvedl loni ochráncům přírody mandle s nápojem Hvalur 1, na jehož výrobu použil maso, kosti a olej zmíněného kytovce. Spolumajitel pivovaru Dagbjartur Arilíusson bezstarostně uvedl, že nová limitovaná edice vznikla pro letošní festival Thorrablot oslavující severského boha Thora. Při podobné příležitosti se prý prodá asi dvacet tisíc lahví.

Na festivalu však nejde jen o boha hromu a síly, ale také o tradiční islandské pochoutky. „Jíme beraní varlata, shnilé žraločí maso a zkyslý velrybí tuk, tak jako za starých časů,“ popisuje Arilíusson.

Velrybí varlata (jedno na sud piva) se před výrobou zlatého moku také připravují tradičním způsobem – suší se v kouři ze zapálené ovčí mrvy. Podle znalců má pivo vynikající kouřovou chuť a díky velrybí přísadě je velmi zdravé. Pivovar Stedja dokonce tvrdí, že z vás jeho konzumace udělá pravého vikinga. Island jako jediná země nerespektuje status plejtváků v červené knize ohrožených druhů – považuje jejich populaci za stabilní a bez skrupulí loví obří mořské savce dál.

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

I když se Anna z incidentu téměř úplně zotavila, koncem roku 2009 stále ještě trpěla menšími symptomy na rukou a nohou, které způsobilo poranění nervů.

Zajímavosti
Věda

Britské „muničky“ se podílely na produkci 80 % zbraní i nábojů pro královské vojsko

Válka

Oranžově dráha mezihvězdné komety Borisov.

Vesmír

Londýnské metro, snímek z oslav 150. výročí zprovoznění.

Historie

Královna korpulence - vítězkou letošního klání o nejvypasenějšího medvěda se stala medvědice Holy.

Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907