Polní strava Rudé armády: proslulá pohanková kaše

21.05.2015 - Lukáš Visingr

V knihách nebo filmech o Velké vlastenecké válce často narážíme na zmínku, že rudoarmějci dostávali pohankovou kaši. Co si někdy tento pokrm podle originálního válečného receptu připravit?


Reklama

Od vojenské stravy patrně nikdo neočekává, že bude nějak zvlášť sofistikovaná nebo chutná, ale velice žádoucí je, aby byla rychlá, jednoduchá, levná a výživná. Pro hromadné stravování jsou tedy ideální jídla typu různých gulášů a kaší, jež lze v polní kuchyni uvařit ve velkém objemu, který se poté snadno rozděluje do ešusů hladových strávníků. Asi každý, kdo absolvoval základní vojenskou službu, si vzpomene na armádní polní guláš, ale příslušníci Rudé armády za druhé světové války si většinou museli často vystačit s pohankovou kaší, která tvořila pravidelnou součást jejich jídelníčku.

Pohanka pro polní kuchyně

Pohanka je obilovina, která neobsahuje lepek a v posledních letech si coby součást zdravé výživy získala nemalou oblibu. Tímto způsobem však došlo spíše k jejímu znovuobjevení, protože byla v minulosti populární potravinou v řadě zemí, kde stále patří do tradiční kuchyně. Například v Rusku představovala pohanková kaše po dlouhá staletí běžný pokrm chudších vrstev, a proto ji převzala i carská armáda, v níž byl obyčejný ruský mužik typickým řadovým příslušníkem. V této tradici pokračovala i Rudá armáda, která pohankovou kaší svoje vojáky krmila také v období Velké vlastenecké války.

Z válečných filmů či fotografií dobře známe klasické polní kuchyně KP-42 s ohromným kulatým kotlem o objemu 250 l a komínkem se záklopkou, které táhlo koňské spřežení nebo terénní automobil GAZ. Po válce je nahradily kuchyně se dvěma, třemi i čtyřmi menšími kotli, které se stále používají. Pohanková kaše tvoří běžnou součást standardního jídelníčku ruské armády dodnes. Dnes se ve standardní vojenské polní kuchyni KP-130 běžně vaří 30 kg pohanky, což odpovídá přibližně 375 porcím, a proto se z jedné takovéto „várky“ kaše mohou předpisově najíst zhruba dvě roty ruských vojáků. 

 

JAK SI JI PŘIPRAVIT:

1. Pohanku vařte ve vodě, dokud zcela nezměkne a nezíská kašovitou konzistenci, ideálně v kotli polní kuchyně KP-42. 2. Na rostlinném oleji osmahněte cibuli a maso z konzervy, nejlépe z amerických dodávek lend-lease. 3. Maso s cibulí a trochou másla do připravené kaše vmíchejte.

Reklama

  • Zdroj textu:

    II. světová, leden–únor 2015

  • Zdroj fotografií: Wikipedia



Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Nejstarší dosavadní doklad o užívání opia pochází z Mezopotámie - 3400 let př. n. l. Sumerové označovali mák setý, z něhož se opium získává, jako „radostnou rostlinu“. Samotný název „opium“  pochází ze starověké řečtiny (ópion) a znamená „šťáva z rostliny“. (foto: Unsplash, Tim Cooper, CC0)

Věda
Zajímavosti

O psy po zesnulé královně Alžbětě II. se podle britských médií bude starat její syn Andrew. (foto: Profimedia)

Revue

Jakýkoliv pokus o dodatečnou úpravu, umazání části textu nebo jeho vyškrábání perořízkem po sobě na ovčí kůži zanechal viditelnou vadu na povrchu. (ilustrační foto: PixabayCC0)

Historie

Příslušníci Wehrmachtu v civilu tráví slunečný den v jedné z francouzských vil. (foto: Wikimedia Commons, Joachim DöhlerCC BY-SA 4.0)

Válka

Neptun na výřezu snímku kamery NIRCam, ze 12. července 2022. (foto: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasqualeCC BY-SA 4.0)

Vesmír

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907