Postupimská brambora ukazuje rozdíly v zemské gravitaci

02.12.2014 - Martin Reichman

Vnímáme ji jako neměnnou a všudypřítomnou sílu, zemská gravitace ale není rozhodně konzistentní. Nová měření ukazují její proměnlivost v čase


Reklama

Pokud se postavíte na jakékoli místo na Zemi, bude na vás působit gravitace, její síla se ale mění v závislosti na vaší poloze, času i ročním období. Je to dáno především nerovnoměrnému rozdělení hmotnosti oceánů a světadílů a do gravitace se promítají také klimatické změny, například tání velkých ledovců.

Novou vizualizaci pozemské gravitace má na svědomí výzkumné centrum pro geofyziku v německé Postupimi. Jejich vizualizace nesoucí název Postupimská brambora vznikla z měření družic LAGEOS, GRACE a GOCE a z pozemských měření. Jedná se o doposud nejpřesnější měření, podle vědců z Helmholtzova centra, bylo pro konečné výpočty použito přibližně 75 tisíc hodnot gravitačního pole Země.

27 tisíc obletů Země evropské sondy GOCE

Zvláštní význam mělo zapojení sondy GOCE (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer), která se na měření podílela zcela zásadním významem a díky níž měli vědci k dispozici přesná čísla z jinak nepřístupných oblastí Himalájí a dalších koutů Země. GOCE je projekt Evropské vesmírné agentury zaměřený právě na výzkum gravitačního pole Země. Na oběžnou dráhu tato sonda odstartovala 17. března 2009 z ruského kosmodromu Pleseck.

Ve srovnání s devět let starým měřením nová vizualizace odhaluje, že pozemská gravitace je velmi dynamická a v průběhu času se mění

Reklama

  • Zdroj textu:

    gfz-potsdam.de

  • Zdroj fotografií: GFZ

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Stegouros elengassen se svým nebezpečným ocasem.

Věda

Detailní a širokoúhlý pohled na galaxii NGC 7727 ukrývající nejbližší pár superhmotných černých děr. Snímek vlevo byl pořízen přístrojem MUSE a dalekohledem ESO/VLT, snímek vpravo získal dalekohled VST (VLT Survey Telescope).

Vesmír

V kolébce černého zlata

kde: Etiopie, Afrika

Za domov kávy se obecně považuje Etiopie: Příprava nápoje se tam dodnes pojí s rituály a zcela spočívá na bedrech žen. „Baristky“ nejprve pálí kadidlo a poté v pánvi nad otevřeným ohněm praží kávová zrna, načež je rozdrtí v hmoždíři. Výsledek se smíchá s vodou v jebeně, hliněné nádobě s úzkým kulatým krkem, a přivede se k varu. Nakonec se káva přelije přes filtr, podomácku vyrobený z hadříku či třeba koňských žíní, a dochutí se cukrem – ale někdy také máslem či solí.

Zajímavosti

Sepie faraonova (Sepia pharaonis) dorůstá délky kolem 40 cm a hmotnosti 5 kg. Dokáže měnit barvy od jasně bílé až po tmavě hnědou.

Příroda

Christopher Cradock a Leberecht Maass (vpravo)

Válka

Jako výborné řešení zalesnění holin a ředin se jevila výsadba rychle rostoucích dřevin typu borovice či smrku.

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907