Pravidelná konzumace pálivých jídel snižuje riziko úmrtí

05.08.2015 - Stanislav Mihulka

Potvrdil to rozsáhlý výzkum zdraví a stravovacích návrhů Čínské akademie věd


Reklama

Tvrdí to studie z odborného lékařského časopisu British Medical Journal. Když si denně dopřáváte pálivé koření, tak podle ní celkově snižujete riziko, že zemřete. Podobný vztah vědcům vyšel i v případě úmrtí na konkrétní příčiny, například na rakovinu, infarkt i onemocnění dýchací soustavy.

Studii mají na svědomí vědci Čínské akademie věd, kteří využili data o téměř 500 tisících lidech ve věku 30 až 79 let. Všichni účastníci výzkumu vyplnili dotazník o svém zdraví, těle a pak o konzumaci pálivých jídel, červeného masa, zeleniny a alkoholu.

Badatelé před zpracováním dat vyloučili lidi s rakovinou, onemocněním srdce anebo cévní mozkovou příhodou. Zároveň ve výzkumu zohlednili faktory jako věk, manželský stav, dosažené vzdělání či tělesnou aktivitu.

Nakonec se ukázalo, že lidem, co si dají pálivé koření 1 až 2 do týdne, klesá pravděpodobnost úmrtí o 10 procent, zatímco milovníci pálivé kuchyně, co holdují pálivému koření 3 až 7 dní v týdnu, umírají o 14 procent méně. Budou pálivá jídla ve velkém doporučovat lékaři?

Reklama

  • Zdroj textu:

    British Medical Journal

  • Zdroj fotografií: Michael Day / Wikimedia Commons

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Inspektor Izraelského památkového úřadu s objeveným mečem.

Věda

Koncept lunární motorky Tardigrade.

Vesmír

Všemi barvami hrající kopce Aktau v NP Altyn-Emel jsou tvořeny měkkými sedimenty

Příroda
Historie

U Tannenbergu Rusové ztratily desetitisíce mužů, ale tisk bitvu označil za pouhý lokální neúspěch.

Válka

Američtí vědci dočasně napojili prasečí ledvinu na člověka a sledovali její fungování. Jde o další krok ve výzkumu možnosti využívat jednou zvířecí orgány při transplantacích, které zachrání lidský život.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907