Pravidelná konzumace pálivých jídel snižuje riziko úmrtí

05.08.2015 - Stanislav Mihulka

Potvrdil to rozsáhlý výzkum zdraví a stravovacích návrhů Čínské akademie věd


Reklama

Tvrdí to studie z odborného lékařského časopisu British Medical Journal. Když si denně dopřáváte pálivé koření, tak podle ní celkově snižujete riziko, že zemřete. Podobný vztah vědcům vyšel i v případě úmrtí na konkrétní příčiny, například na rakovinu, infarkt i onemocnění dýchací soustavy.

Studii mají na svědomí vědci Čínské akademie věd, kteří využili data o téměř 500 tisících lidech ve věku 30 až 79 let. Všichni účastníci výzkumu vyplnili dotazník o svém zdraví, těle a pak o konzumaci pálivých jídel, červeného masa, zeleniny a alkoholu.

Badatelé před zpracováním dat vyloučili lidi s rakovinou, onemocněním srdce anebo cévní mozkovou příhodou. Zároveň ve výzkumu zohlednili faktory jako věk, manželský stav, dosažené vzdělání či tělesnou aktivitu.

Nakonec se ukázalo, že lidem, co si dají pálivé koření 1 až 2 do týdne, klesá pravděpodobnost úmrtí o 10 procent, zatímco milovníci pálivé kuchyně, co holdují pálivému koření 3 až 7 dní v týdnu, umírají o 14 procent méně. Budou pálivá jídla ve velkém doporučovat lékaři?

  • Zdroj textu:

    British Medical Journal

  • Zdroj fotografií: Michael Day / Wikimedia Commons

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Bílý slon je absolutní a finančně velmi nákladnou přítěží, kterou ale nemůžete nepřijmout

Historie
Válka

Dineobellator žil ve světě těsně před dopadem osudového meteoritu.

Věda

Slayton během výcviku na trenažéru v Houstonu - lékaři mu diagnostikovali vzácnou srdeční vadu. Ani je však nenapadlo ho vyřadit z přípravy ke kosmickým letům.

Vesmír

Historie Leptis Magna byla krátká, avšak oslňující. Město vzniklo v 7. století př. n. l. coby obchodní přístav Féničanů a dlouho tvořilo součást Kartága. 

Cestování

V Zoo Praha se narodilo mládě slona indického.

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907