Proč jsou kočky tak vybíravé v jídle? Mají hodně receptorů na hořkou chuť

22.10.2015 - Stanislav Mihulka

Potvrzují to genetici, kteří v kočičí DNA objevili nejméně sedm funkčních receptorů pro hořkou chuť


Reklama

Kočky bývají tak vybíravé v jídle, že to nás to někdy dovádí k šílenství. Vědci zjistili, že to souvisí s velkým počtem chuťových receptorů, které vnímají hořkou chuť.

Nejprve vytáhli DNA z kočky domácí a pak v ní odhalili celkem 12 různých genů pro receptory hořké chuti. Pak tyto geny jeden po druhém vyzkoušeli v buněčné kultuře a sledovali, jestli budou fungovat v přítomnosti 25 vybraných hořkých látek.

Ukázalo se, že minimálně 7 z těchto genů tvoří funkční receptory, a že tedy kočky nejspíš citlivě reagují na jemné odstíny hořké chuti. To by mohlo vysvětlovat, proč jsou kočky vybíravé v jídle a taky by jim to mohlo usnadnit život. Výrobci kočičích dobrot teď totiž mají šanci vylepšit své recepty tak, aby více vyhovovali kočičím chutím.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Monell Chemical Senses Center, PLoS ONE

  • Zdroj fotografií: Mark Marek Photography / Wikimedia Commons

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Přistání na letišti Courchevel je možné pouze se speciální licencí – jde o páté nejnebezpečnější letiště světa.

Zajímavosti

Současné kombajny váží desítky tun a velice zatěžují půdu na polích, což ohrožuje jejich úrodu.

Věda
Reklama

Konstelace satelitů Swarm

Vesmír

Eisenhower považoval za nejlepšího německého velitele Gerda von Rundstedta (zcela vlevo).

Válka
Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907