Potvrzují to genetici, kteří v kočičí DNA objevili nejméně sedm funkčních receptorů pro hořkou chuť
Kočky bývají tak vybíravé v jídle, že to nás to někdy dovádí k šílenství. Vědci zjistili, že to souvisí s velkým počtem chuťových receptorů, které vnímají hořkou chuť.
Nejprve vytáhli DNA z kočky domácí a pak v ní odhalili celkem 12 různých genů pro receptory hořké chuti. Pak tyto geny jeden po druhém vyzkoušeli v buněčné kultuře a sledovali, jestli budou fungovat v přítomnosti 25 vybraných hořkých látek.
Ukázalo se, že minimálně 7 z těchto genů tvoří funkční receptory, a že tedy kočky nejspíš citlivě reagují na jemné odstíny hořké chuti. To by mohlo vysvětlovat, proč jsou kočky vybíravé v jídle a taky by jim to mohlo usnadnit život. Výrobci kočičích dobrot teď totiž mají šanci vylepšit své recepty tak, aby více vyhovovali kočičím chutím.
Monell Chemical Senses Center, PLoS ONE