Proč jsou kočky tak vybíravé v jídle? Mají hodně receptorů na hořkou chuť

22.10.2015 - Stanislav Mihulka

Potvrzují to genetici, kteří v kočičí DNA objevili nejméně sedm funkčních receptorů pro hořkou chuť


Reklama

Kočky bývají tak vybíravé v jídle, že to nás to někdy dovádí k šílenství. Vědci zjistili, že to souvisí s velkým počtem chuťových receptorů, které vnímají hořkou chuť.

Nejprve vytáhli DNA z kočky domácí a pak v ní odhalili celkem 12 různých genů pro receptory hořké chuti. Pak tyto geny jeden po druhém vyzkoušeli v buněčné kultuře a sledovali, jestli budou fungovat v přítomnosti 25 vybraných hořkých látek.

Ukázalo se, že minimálně 7 z těchto genů tvoří funkční receptory, a že tedy kočky nejspíš citlivě reagují na jemné odstíny hořké chuti. To by mohlo vysvětlovat, proč jsou kočky vybíravé v jídle a taky by jim to mohlo usnadnit život. Výrobci kočičích dobrot teď totiž mají šanci vylepšit své recepty tak, aby více vyhovovali kočičím chutím.

  • Zdroj textu:

    Monell Chemical Senses Center, PLoS ONE

  • Zdroj fotografií: Mark Marek Photography / Wikimedia Commons

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zajímavosti

Sibiř je dalším regionem, který tvrdě pociťuje dopady změny klimatu.

Věda

Jed Giulie Tofany prý byl bez chuti a zápachu, takže ho oběť v nápoji či pokrmu nepoznala. Kateřina Medicejská (vpravo) zase využila svatbu své dcery, na níž se sjelo množství lidí, k masakru protestantů.

Zajímavosti

Nově objevená skvrna se nalézá poblíž slavné Velké rudé skvrny Jupiteru.

Vesmír

Základní jednotkou je u dželad „rodina“ tvořená jedním samcem a několika samicemi

Příroda

Legendární německé „hakly“ našly uplatnění i v poválečné čs. armádě. Na snímku rekonstrukce bojů.

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907