Proč nám žloutnou zuby? A jak fungují bělicí pasty?

01.01.2015 - redakce 100+1


Reklama

Povrch skloviny se může zabarvit působením vnějších faktorů, například stravy. Káva, čokoláda, červené víno, borůvky a další potraviny a nápoje mají v tomto ohledu přirozeně největší potenciál. Kyselejší jídla navíc sklovinu narušují a usnadňují tak usazování barviv na povrchu zubů. Roli hraje i kouření a nedostatečná hygiena. Existuje též řada léků, jež mohou zbarvení skloviny nebo zuboviny změnit – například některá antihistaminika.

TIP: Bojíte se o zubní kanálky? Časem vám vypěstují nové!

Důležitá je rovněž genetika: někteří lidé se prostě narodí s bělejšími zuby než jiní. Barva chrupu se mění také s postupujícím věkem, kdy se vrstva skloviny ztenčuje a zubovina pod ní více prosvítá. Bělicí pasty pak mají dvojí efekt: Chemikálie, jež obsahují, mohou usnadňovat rozpouštění skvrn na povrchu chrupu. Ovšem jelikož jsou tyto přípravky jemně abrazivní, mohou sklovinu také poškodit. 

Reklama

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Wikimedia



Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Až stanice doslouží, nové moduly se od ní odpojí a zůstanou na oběžné dráze pro soukromé účely. (foto: NASA, CC0)

Vesmír
Revue

Kočrka, kohout nebo třeba kozel - tato zvířata byla ve středověku považována za pomocníky čarodějnic. (foto: Pexels, Lucas PezetaCC0)

Historie

Kareta obrovská (Chelonia mydas) je coby ohrožený druh chráněna. V dospělosti jsou jejími jedinými nepřáteli větší druhy žraloků (zejména žralok tygří) a člověk. (foto: Wikimedia Commons, National Marine Sanctuaries, CC0)

Věda

Hideki Tódžó již jako japonský premiér na manilském letišti před inspekcí posádky Filipín. Japonští vojáci na souostroví povraždili statisíce civilistů. (foto: Wikimedia Commons, Reader's Digest, TT News AgencyCC0)

Válka

Po měsíci „UPF diety“ přibral Chris van Tulleken sedm kilogramů (tři kilogramy tvořil jen tělesný tuk, zbytek sacharidy uložené v játrech a svalech), z průměrné hmotnosti podle BMI poskočil k nadváze. (ilustrační foto: Shutterstock) 

Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907