Proč nám žloutnou zuby? A jak fungují bělicí pasty?

01.01.2015 - redakce 100+1


Reklama

Povrch skloviny se může zabarvit působením vnějších faktorů, například stravy. Káva, čokoláda, červené víno, borůvky a další potraviny a nápoje mají v tomto ohledu přirozeně největší potenciál. Kyselejší jídla navíc sklovinu narušují a usnadňují tak usazování barviv na povrchu zubů. Roli hraje i kouření a nedostatečná hygiena. Existuje též řada léků, jež mohou zbarvení skloviny nebo zuboviny změnit – například některá antihistaminika.

Důležitá je rovněž genetika: někteří lidé se prostě narodí s bělejšími zuby než jiní. Barva chrupu se mění také s postupujícím věkem, kdy se vrstva skloviny ztenčuje a zubovina pod ní více prosvítá. Bělicí pasty pak mají dvojí efekt: Chemikálie, jež obsahují, mohou usnadňovat rozpouštění skvrn na povrchu chrupu. Ovšem jelikož jsou tyto přípravky jemně abrazivní, mohou sklovinu také poškodit. 

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Wikimedia

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zajímavosti

Koncil v Clermontu. Papež Urban II. zde využil první kruciátu k vlastnímu zviditelnění.

Historie

Král Jiří VI. na inspekci bitevní lodi Duke of York

Válka

Staré známé léky mohou překvapit

Věda

Krabí mlhovina v nepravých barvách. Tato mlhovina, která je zdrojem rentgenového a gama záření, je pozůstatkem po supernově

Vesmír

Přibližná rozloha kráteru Yarrabubba v australské pustině.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907