Překvapení vědci: Zpěvní ptáci urazí za den i stovky kilometrů

14.06.2013 - Zuzana Teličková

Drozdi a jiřičky váží pár desítek gramů, ale jejich letecké výkony jsou ohromující. Za jeden den dokáží urazit až několik set kilometrů!


Reklama

Biologům z York University v kanadském Torontu se poprvé v historii podařilo sledovat přesný průběh migrace nejpočetnější skupiny ptáků – pěvců. Pomohly jim k tomu maličké geolokátory, kterými vědci vybavili celkem čtrnáct drozdů lesních (Hylocichla mustelina) a dvacet jiřiček modrolesklých (Progne subis), migrujících na podzim ze Severní do Jižní Ameriky. Díky geolokátorům, zaznamenávajícím světlo a umožňujícím podle východu a západu slunce určit zeměpisnou šířku a délku, bylo možné sledovat přesný směr i vzdálenost, kterou ptáci uletěli. Přístroje menší než desetník byly ptákům připevněny na záda tak, aby jim neztěžovaly pohyb.

Vytrvalí cestovatelé

Podle vedoucí studie Bridget Stutchburyové výzkum dokázal, že letecké schopnosti pěvců byly v minulosti značně podceňovány – předpokládalo se, že uletí za den maximálně 150 km. Analýza dat z geolokátorů však ukázala, že za jediný den urazí až 500 km. Tento objev vědce velmi překvapil, stejně jako rozdíl v rychlosti jarní a podzimní migrace.

Zatímco cesta z hnízdní kolonie na severu Ameriky do Brazílie trvala například 43 dní, jarní návrat do hnízdiště zabral pouhých 13 dní. Jarní migrace tak byla u obou druhů ptáků dvakrát až šestkrát rychlejší. Na podzim si ptáci naopak dávali načas a dělali různě dlouhé přestávky. Někteří se po cestě zastavili na mexickém poloostrově Yucatán, kde zůstali tři až čtyři týdny, jiní strávili jeden či dva týdny v jihovýchodní části Spojených států. Studie přinesla mimo jiné důkazy o tom, že drozdi, kteří se vylíhnou ve stejné kolonii, zůstávají pospolu i v tropických oblastech, do kterých na zimu odlétají.

TIP: Vědci mají jasno: Ptáci za letu na dlouhou vzdálenost doopravdy spí!

Podle Stutchburyové jsou všechny tyto informace pro budoucnost pěvců velmi důležité. Za posledních 40 let klesl počet jedinců v populacích až o 30 % a biologové stojí před úkolem, jak jednotlivé druhy ptáků zachránit před dalším vymíráním. Využití minigeolokátorů je novou nadějí pro získání dalších poznatků o životě pěvců, kteří jsou příliš malí na to, aby je bylo možno sledovat pomocí satelitu. Když budou vědci znát jejich způsob života a prostředí, mohou předem odhadnout, jak je ovlivní změny spojené s globálním oteplováním, a dokáží se na ně lépe připravit.

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ve výřezu zubní protéza George Washingtona – není divu, že s tímto monstrem v ústech nerad mluvil na veřejnosti.

Historie
Zajímavosti

Bez vody ani ránu

Kapybary (Hydrochoerus hydrochaeris) patří mezi savce žijící (podobně jako například hroši) částečně vodním životem. Proto je můžete vidět především v regionech, kde je snadný přístup k vodě: jejich oblíbeným místem jsou zatopené lučiny, okraje močálů a nížinné lesy, kde je dobrá pastva a po celý rok dostatek vláhy. Daří se jim u vodních nádrží a v okolí řek.

Vyskytují se ovšem i v suchých lesích, křovinatých podrostech a na loukách. Jsou pěstovány na farmách nejen ve své domovině a uprchlíci z těchto chovů se zabydlují v oblastech bohatých na vodu po celém světě. Například na Floridě jsou volně se pohybující kapybary běžně vídány a roku 2011 byla kapybara viděna v Kalifornii.

Často zůstávají skryty ve vodě, přičemž nad hladinu jim čouhají jen nozdry a oči. Pod vodu se dokážou ponořit i úplně a vydrží bez nadechnutí až pět minut. Přední nohy kapybar jsou o něco kratší než zadní a mezi prsty mají tato zvířata menší plovací blánu. Tato danost společně s umístěním očí, nozder a uší ve vrchní části hlavy je předurčuje k bezproblémovému přebývání ve vodě.

Příroda

Příčina vzniku obřích Fermiho bublin zatím zůstává nejasná.

Vesmír

Samantha Wrightová se svou dcerou Sofií a aplikací CamAPS FX, která monitoruje její cukrovku.

Věda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907