Rakovina vs. stravování: Banánem rakovinu nezaženete

08.09.2013 - Vendula Hrnčířová

Pomůže jako prevence rakoviny jíst ovoce a zeleninu, nebo to je jen pověra? Výzkumů existuje spousta a zdá se, že se vědci mezi sebou neshodnou


Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje pro snížení rizika zhoubného bujení zkonzumovat okolo 400 gramů ovoce a zeleniny. Proti tomu se nyní postavila řada vědeckých kapacit, ústavů i univerzit. Více než padesát jmen je podepsáno pod nezávislou zprávu, kterou na svých stránkách zveřejnila organizace National Cancer Institute.

V devíti evropských zemích (Dánsku, Francii Řecku, Itálii, Nizozemí, Norsku, Španělsku, Švédsku a Velké Británii) bylo po dobu osmi let soustavně analyzováno téměř pět set tisíc osob ve věku mezi pětadvaceti a sedmdesáti lety. Zkoumaly se jejich stravovací zvyklosti v souvislosti s výskytem nádorových onemocnění. Závěry, které výzkumníci vyvodili, zcela zpochybňují blahodárný preventivní protirakovinový efekt konzumace ovoce a zeleniny, respektive připouští jej, ale pouze u kategorie kuřáků a těžkých alkoholiků. Ti jsou také k vzniku nádorů v oblasti plic a zažívacího traktu náchylní častěji, proto jim konzumace zdravé stravy sice o něco zlepšila vyhlídky, přesto u nich zůstalo riziko nemoci logicky stále mnohem vyšší než u zbytku populace.

Zajímavě se statistika liší také v případě obou pohlaví. Zatímco mužům prý takové stravování mírně prospívá, u žen holdujících salátům a ovoci potencialitu rakoviny nepatrně zvyšuje (a to i v případě, že tvoří dominantní část jídelníčku). Uvedené kategorie „mírně a nepatrně“ jsou však opravdu zanedbatelné a učebnice rozhodně nepřepíšou, stejně jako se ženy nemusejí bát, že si budou muset v rámci zdravotní diety svou oblíbenou mrkev a jablka odepřít. Zároveň je zkreslující, spoléhat pouze na tvrzení WHO – 150 gramů ovoce denně sníží v nejlepším případě výskyt rakoviny pouze u 2,5 % případů.

Ačkoli byla v centru zájmu převážně evropská populace (krom výzkumu univerzity z jihoafrické Pretorie), odhadují autoři studie, že stejné výsledky by mohly být naměřeny i například v USA (kde jsou stravovací návyky, co do příjmu pestré stravy, mnohem tristnější). Své výzkumy by však nyní chtěli zaměřit na nejmladší věkovou kategorii a případné souvislosti vyššího podílu ovoce a zeleniny v dětství s nižším vývinem rakoviny v pozdním věku.

Reklama

  • Zdroj textu:
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Winston Churchill s manželkou Clementine na návštěvě v Soestdijkském paláci. Vedle Churchilla stojí princ Bernhard a nizozemská královna Juliána s dětmi.

Historie

V Cockaigne neexistovala nouze, násilí, ba ani práce a pečené husy tam létaly přímo do úst.

Zajímavosti

Fukušimské tritium bude podle vědců v mořské vodě v nesmírně malé koncentraci, odpovídající extrémně zředěným homeotickým přípravkům.

Věda

Kamenná exoplaneta GJ 367b obkrouží svou mateřskou hvězdu za pouhých osm hodin. Na jejím povrchu zřejmě panuje teplota kolem 1 500 °C.

Vesmír

Chvostoskoci (Collembola) jsou řádem šestinohých bezobratlých živočichů, kteří v širším smyslu patří mezi hmyz. Žijí v půdě nebo na jejím povrchu, někdy však i na vodní hladině či na okrajích ledovců. Už podle tohoto výčtu je zřejmé, že jde o velmi odolnou a přizpůsobivou skupinu.

Příroda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907