Severoamerický medvídek mýval: Čistotný lupič s maskou

10.10.2018 - Marek Telička

Medvídek mýval (zvaný také mýval severní) původně žil v opadavých a smíšených lesích Severní Ameriky. Díky své přizpůsobivost se později tito živočichové rozšířili do horských oblastí, pobřežních močálů i městských regionů, kde jsou mnohými lidmi považováni za škodnou.

<p>Už mladí mývalové mají výraznou „obličejovou masku“, která jim vysloužila přezdívku „bandité“ a místo v mnoha legendách severoamerických indiánů.</p>

Už mladí mývalové mají výraznou „obličejovou masku“, která jim vysloužila přezdívku „bandité“ a místo v mnoha legendách severoamerických indiánů.


Reklama

Za pověst škodné vděčí mýval severní (Procyon lotor) nejen svojí všetečnosti a všežravosti, ale určitě i zbarvení v obličeji, které jim dodává vzezření ozbrojených lupičů s maskou.

První bílí Američané, kteří se hlouběji zajímali o přírodu Nového světa, zařazovali mývaly do příbuzenstva psů, koček, jezevců a především medvědů. Moderní taxonomie těmto 40–70 cm dlouhým a 3,5–9 kg těžkým šelmám přiřkla místo v čeledi medvídkovitých, kam ještě patří například nosálové nebo jihoamerický medvídek kynkažu.

I když si lidé nebyli jisti zoologickým zařazením těchto tvorů, velmi brzy si povšimli jejich zvyku „umývat“ potravu, což se odrazilo nejen v českém pojmenování, ale například také v němčině, italštině, maďarštině, japonštině, francouzštině nebo portugalštině. Zvyk máčení jídla ve vodě ovšem stále není uspokojivě vysvětlen.

TIP: Géniové zimního spánku - Proč nemají medvědi proleženiny a neochabují jim svaly?

Podle jedné teorie si tak mývalové při ohmatávání předmětů změkčují tlapky a zlepšují tím hmatové schopnosti. Určitě nesprávná je představa z konce 18. století, podle níž mývalové nemají dostatečnou produkci slin a vlhkost si tak při požívání jídla dodávají do úst „uměle“. Obecně přijímaná je domněnka, že mývalové takto imitují lov potravy z vodních toků, čemuž by nasvědčoval fakt, že umývání jídla u nich bylo pozorováno pouze v zajetí.

  • Zdroj textu:

    časopis Příroda

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Lední medvědi potřebují led k lovu i vrhu mláďat. V Arktidě se jej však rozpouštějí miliardy tun.

Zajímavosti

Knut Veliký byl zřejmě vycvičen ve válečnickém umění známým vikinským náčelníkem Thorkellem Vysokým.

Historie
Revue
Vesmír

Novozélandská slávka Perna canaliculus.

Věda

Generál Eisenhower konverzuje s parašutisty v předvečer dne D.

Válka

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907