Síla, která pohne i šesti autobusy: Superbrouk z jižní Evropy

14.11.2016 - Zuzana Teličková

Po měsících náročných testů a pokusů vědci konečně stanovili, který hmyz je nejsilnější ze všech. Na stupni vítězů stanul brouk, jenž nemá české vědecké pojmenování, ale jeho latinský název zní Onthophagus taurus

S býčí silou -<p>Onthophagus taurus dokáže utáhnout břemeno 1 140krát těžší než je sám</p>
S býčí silou -

Onthophagus taurus dokáže utáhnout břemeno 1 140krát těžší než je sám


Reklama

Onthophagus taurus je brouk z čeledi vrubounovitých a rodu lejnožroutů. Žije ve střední a jižní Evropě, severní Africe a Malé Asii. Je dlouhý 5,5–11,5 milimetru a dokáže utáhnout břemeno 1 140krát těžší než je sám. V přepočtu na člověka by musel jedinec vážící 70 kg pohnout nákladem o hmotnosti 80 tun, tj. například šesti plnými dvoupatrovými autobusy.

Podle vedoucích výzkumu Roba Knella a Leigha Simmonse potřebují tito hmyzí atleti dbát na správnou výživu stejně jako sportovci ze světa lidí. I ti nejsilnější z nich totiž slábnou, když po dobu několika dní nemohou přijímat tu správnou potravu.

TIP: Mravenčí ubytovny aneb Soužití mravenců a "mravencomilných" rostlin

Svoji sílu uplatňují lejnožrouti zejména v boji o samičky, při kterém se do sebe zaklesnou rohy a snaží se jeden druhého vytlačit z tunelu vyhrabaného pod kuličkou trusu. Odměnou pro vítěze je pak páření, které probíhá v intimním prostředí podzemního doupěte.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Příroda 5/2010

  • Zdroj fotografií: Univerzita v Indianě, Alex Wild

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Ladislav Hojer byl neobyčejně brutální. Části těl si nosil domů, kde se nad nimi ukájel. 7. prosince 1986 byl popraven v pankrácké věznici.

Zajímavosti
Věda

Observatoř ESO na vrcholu hory Cerro Paranal má ke hvězdám opravdu blízko. Výjimečně jasné a temné obloze severního Chile právě dominuje Jupiter.

Vesmír

Na snímku ze 4. srpna 2019 je Jevgenij Kočeškov během cvičení ruského námořnictva v Baltském moři. 

Válka
Zajímavosti

Mláďata v kapse  

Vačice bývají březí pouhých dvanáct či třináct dní, načež porodí i dvacet mláďat. Podobně jako u klokanů jsou však potomci nedovyvinutí, takže zalézají k matce do kapsy, kde jejich vývoj pokračuje. Z bezpečí se nehnou zhruba sto dní, a když už jsou na vak příliš velcí, vyšplhají se rodičce na záda a nechají se nosit. Samice pak mohou mít vlastní mladé zhruba v šesti až osmi měsících.

Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907