Šimpanzi by mohli vařit. Chytří jsou na to dost

04.06.2015 - Stanislav Mihulka

Ukázaly to experimenty s konžskými šimpanzi z rezervace Tchimpounga. Kdyby měli vhodné vybavení, tak by nás možná pozvali na grilované maso


Reklama

Pokud jsme něco nepřehlédli, tak šimpanzi nemají oheň. Nemají ani základní vybavení lidských kuchařů. Přesto jsou dost chytří na to, aby pochopili základní myšlenku vaření. Jsou ochotni odložit okamžité snězení jídla a mohou si jídlo odnést, aby ho pak mohli zpracovat vařením.

Dokládají to experimenty, které se šimpanzi provedli v rezervaci Tchimpounga, který je součástí Institutu Jane Goodallové. Ukázalo se, že šimpanzi mají dost schopností na to, aby mohli ovládnout vaření. Zvládají plánování, pochopení příčiny a následku a taky si dovedou odříct okamžité potěšení.

Výzkum také potvrdil význam, které vaření mohlo pro lidskou evoluci. Vařené jídlo je lépe stravitelné a lze si představit, že popohnalo zvětšování lidského mozku. Pokud jsou šimpanzi dost chytří na to, aby mohli vařit, tak je také více než pravděpodobné, že australopitéci na tom byli velice podobně.

  • Zdroj textu:

    News Daily, Proceedings of the Royal Society B

  • Zdroj fotografií: Aaron Logan / Wikimedia Common

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Letecký most do Západního Berlína - americký letoun se chystá přistát na letišti Tempelhof, snímek z období blokády města z roku 1948.

Historie

Když se elektromobily nemohou nabíjet z rozvodné sítě, může energie jet za nimi – díky mobilním stanicím.

Věda

Planeta K2-315b je příliš horká na to, aby na ní mohl existovat život pozemského typu.

Vesmír

Istrijské městečko Motovun je samo o sobě krásným místem. Lanýže jsou jen jedním z dalších lákadel.

Zajímavosti

Plejtvákovec šedý dosahuje délky 12-15 metrů, přičemž zaznamenané maximum je 15,5 metru. Hmotnost se pohybuje v průměru mezi 25 a 28 tunami, maximum je 40 tun.

Příroda
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907