Sladká revoluce jménem stévie: Proč ještě nenahradila cukr

24.09.2014 - Jitka Volnerová

Cukrovarnictví se možná brzy otřese v základech. Důvodem je zázračné přírodní sladidlo z rostlinné říše jménem stévie. Je až třistakrát sladší než cukr, nemá žádné kalorie, chrání zuby před kazem a snižuje chuť na kouření


Reklama

Ačkoliv civilizovaný svět stále ostře brojí proti kouření, které ročně zabije na pět milionů lidí, potýkáme se na pozadí tohoto boje s dalším závažným problémem – s obezitou. Je všeobecně známo, že na vzniku problémů s nadváhou se nejvýrazněji podílí pohodlný západní styl života v kombinaci s nevhodnou stravou plnou tuku a cukru. Ne nadarmo se právě cukru přezdívá mezi příznivci zdravé stravy bílý jed.

Kromě toho, že se významně podílí na vzniku a rozvoji obezity, totiž může také vyvolat diabetes, řadu onemocnění srdce a cév a zvyšuje rovněž riziko rakoviny střev, slinivky a žaludku. Průměrný Čech přitom ročně spotřebuje úctyhodných 37 kilogramů čistého cukru, což je asi o pět kilogramů více než doporučené maximum. Že vás přešla chuť na sladké? Ale to není potřeba – stačí jen nahradit klasický cukr něčím jiným!

V pasti umělých sladidel

Cukr bychom ovšem rozhodně neměli nahrazovat umělými sladidly, jako je sacharin nebo aspartam. Tyto syntetické látky totiž pracují na následujícím principu: zmatou lidský mozek, který v reakci na jejich sladkou chuť mylně předpokládá, že tělo právě dostalo pořádnou porci energie. Vyšle tak slinivce břišní signál k uvolnění hormonu inzulinu, který cukr z krve odbourává.

Jenže na rozdíl od cukru syntetické sladidlo glykemii nezvyšuje. Inzulin už však pracuje, a místo aby hladinu cukru snížil z vysoké na normální, sníží ji z normální na hluboce nedostatečnou. Přirozenou reakcí těla na takový stav je pak pocit vlčího hladu. Jsme v začarovaném kruhu: ušetření kostky cukru k oslazení kávy nás o hodinu později dožene ke zbytečné konzumaci stovek kalorií.

Medový trik přírody

Jak z toho tedy ven? Řešení, a to téměř zázračné, existuje. Pochází z rostlinné říše a jmenuje se stévie sladká. Této původem jihoamerické pralesní rostlině se přezdívá medové lístky, obsahuje totiž alkaloidy steviosidy, které jsou třistakrát sladší než bílý cukr. Na rozdíl od něj ovšem nemá žádné kalorie. Nejdůležitější však je, že stévie nezpůsobuje v organismu stejný efekt jako umělá sladidla – nevyvolává vyplavování inzulinu a výkyvy hladiny krevního cukru.

Proč už tedy takový zázrak dávno nevytlačil cukr z trhu? Proč stále požíváme umělá sladidla? Podle nejrozšířenější teorie je to dílem lobby mocného cukrovarského průmyslu a producentů sladidel. Téměř do konce roku 2011 bylo na území celé Evropské unie dokonce přísně zakázáno stévii v potravinách používat. Opatření bylo přitom odůvodněno tím, že nikdo údajně neví, zda nemůže být pro člověka škodlivá. Přitom v Japonsku nebo v Jižní Americe ji lidé používali ke slazení dlouhá staletí.

Cukrovinkami proti zubnímu kazu

A teď to nejzajímavější: výzkumy naopak ukazují, že stévie je lidskému organismu prospěšná. Má totiž silné antibakteriální účinky a chrání tak ústní dutinu před záněty a zuby před kazy. Navíc zlepšuje soustředění, podporuje růst svalové hmoty a urychluje metabolismus, snižuje vysoký krevní tlak či napomáhá hojení ran. Je rovněž výborným antioxidantem pro vlasy a pleť a reguluje chuť kuřáků na cigaretu.

TIP: Tekutá mana: Z čeho se skládá superstrava a může nahradit jídlo?

S povolením potravinářského využití stévie v Evropě se povědomí o medových lístcích sladších než cukr začíná pomalu šířit. Někteří výrobci už dokonce začali extrakt z této rostliny přidávat do svých nápojů – například ve Francii je od letošního března možné koupit Sprite částečně slazený stévií. Tento přírodní zázrak má ovšem významně větší potenciál než jen využití pro výrobu nápojů. Je totiž teplotně natolik stabilní, že se může uplatnit i při pečení a vaření. Pokrok si zkrátka cestu vždycky najde. Tak proč si chytře neosladit život? 

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Vesmír

Obnova historických budov vyžaduje znalost tradičních technik, jako je práce se dřevem či tvorba jemných omítek.

Zajímavosti

Letecká doprava v Chicagu

Věda

Dnes silnice číslo 66 slouží hlavně turistům a nostalgikům.

Historie

Výskoky nad hladinu (tzv. breaching) keporkaci daleko více prováděli, když od sebe byly velrybí skupiny dál...

Příroda
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907