Špekáčky: Masný zázrak z Čech

24.02.2015 - redakce 100+1

Říká se, že je v nich namleto bůhví co a zároveň že patří k nejlepším počinům socialismu. Ohlas však špekáčky vzbudily již roku 1891 na Jubilejní zemské výstavě v Praze


Reklama

Na délku sedm centimetrů, v průměru až čtyři. Zabalený v hovězím střívku, ovázaný provázkem. Z masa, koření a špeku. To je špekáček – masná lahůdka, kterou si v létě rádi opékáme u táboráku. Jak se však nepostradatelný atribut všech trampů vyrábí?

Hovězí, vepřové a špek

Ze 70 kg týden uleželého hovězího masa, tučnějšího vepřového (aby nebyl výrobek suchý) a kousků špeku se nejprve vyrobí směs. Přesně řečeno tvoří kvalitní špekáček 30 % vepřového, třetina hovězího a 20 % špeku. Zbylá pětina se doplní ledem, aby se maso udržovalo chlazené. Nepostradatelnou součást představuje také koření: česnek, sůl, pepř, a někdy i muškátový oříšek. Směs pak míří do velkých mlýnků, z nichž vycházejí masové provázky – stejně jako v případě mlýnků domácích. Výsledný produkt se zchladí na 1–2 °C.

Z udírny pod sprchu

Špekáčky dostávají tvar v plnírně, kde se směs pěchuje do hovězích střev. Obyčejnou smyčkou se pak po každých 7 cm naváže nový buřt – výroba je ruční a vyžaduje zvláštní cit. Pochoutky pak míří do udírny, kde se zahřejí na 70 °C, aby se zničily nežádoucí bakterie. Po čtyřech hodinách se z dýmu vynoří 200 kg špekáčků a následuje studená sprcha, aby se nescvrkly. Pak už je čeká jen cesta na pulty uzenářství.

Čím levnější, tím horší

Jak poznat kvalitní špekáček? První vodítko představuje už cena. „Pokud stojí kilogram padesát korun, nemůže jít vzhledem k cenám masa o výrobek z kvalitních surovin,“ vysvětluje majitel uzenářství Libor Novák. Čím je tedy špekáček levnější, tím méně masa zřejmě obsahuje. Na trhu se bohužel objevuje spousta produktů, v nichž najdeme řadu náhražek. Často až 40 % těchto „pseudošpekáčků“ tvoří kůže a odřezky, až třetinu mouka a obsahují také velké množství sóji, vody, barviv a škrobu

Reklama

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: PRAVE

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Opevněný palác Amer sloužil v letech 1592–1728 jako sídlo vládnoucích mahárádžů.

Zajímavosti

Objímání v experimentu. Vlevo objetí křížem

Věda

Modropláštníci nádherní (Malurus cyaneus) zpívají svým nevylíhlým zárodkům zvláštní signál, který je obranou proti hnízdnímu parazitizmu kukačky bronzové (Chalcites basalis).

Příroda

Jedna z dávných galaxií, objevených v rádiové oblasti

Vesmír
Revue

Malba Konstantina Flavického z roku 1864 zachycující legendu, kdy jako uvězněná podvodnice utonula při záplavách v roce 1777. Ve skutečnosti však zemřela již roku 1775.

Historie

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907