potraviny

Banánovník nakažený fusariovým vadnutím (TR1). (foto: Flickr, Scot NelsonCC0)

26. 09. 2022

Nejčtenejší


Princip sušení mrazem je založen na sublimaci zmrzlé vody při nízkém tlaku a teplotě. (foto: Shutterstock)

24. 07. 2022

Břicho plné brambor 

hranolky a chipsy | zdravější možnost: pečené brambory  

Hranolky obsahují v průměru 380 kilokalorií na 120 gramů. Často navíc tvoří přílohu podobně vydatného jídla a nezřídka se s nimi servíruje i nějaká omáčka. Není tedy divu, že patří mezi jasné viníky přibírání. Podobně jsou na tom chipsy, které přitom bývají ještě výrazně slanější a mastnější. Pokud si ani jednu z uvedených kalorických bomb nedokážete odpustit, dopřávejte si je pouze ve velmi omezeném množství. (foto: Unsplash, Fernanda Martinez, CC0

15. 04. 2022

Brambory se osvědčily především jako záchrana před hladomory a nemocemi.

12. 04. 2022


Reklama

Japonci znají cvrčky a kobylky, stále více se ale prodávají i bourci nebo třeba pavouci.

30. 01. 2022

Plantáže mučenek připomínají vinohrady, což není náhoda, protože mučenka je rovněž popínavá rostlina.

24. 01. 2022

Průměrná nosnice dává ročně 320 vajec, ale stavbou těla není podobné zátěži uzpůsobená.

23. 01. 2022

Za dřinu na banánových plantážích dostávají dělníci směšnou mzdu, ale bojí se vzbouřit.

27. 12. 2021

Mikrobiologická kultura známá jako kombucha k nám dorazila z Asie, kde ji využívají už dva tisíce let.

01. 12. 2021
19. 10. 2021

Reklama

05. 08. 2021

<p>Správným jídelníčkem lze psychickým poruchám předcházet, nebo je i zmírňovat.</p>

04. 08. 2021

„Hostina“ na kosmické stanici - letoví inženýři Expedice 20 (zleva) Tim Kopra (NASA), Frank De Winne (ESA), Roman Romanenko (Roskosmos) a Michael Barratt (NASA).

27. 06. 2021
14. 03. 2021

Posun tropických pásem bude podle vědců znamenat větší sucha v jihovýchodní Africe a větší množství záplav v jižní Indii.

21. 01. 2021

Jezte ořechy, jsou zdravé, nabádají odborníci. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, ochránců před aterosklerózou a infarktem.

14. 11. 2020

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907