potraviny

Mamuti a koně

Poživatina: koňská kostní dřeň
Stáří: 50 000 let

Zřejmě nejstarší potravinou, která si zachovala jedlost až do současnosti, je mamutí maso. O konzumaci obrů z doby ledové sice nemáme potvrzené zprávy, nicméně se traduje, že vesničané v Rusku při náhodných objevech zvířecích torz uvězněných v ledu odřezávali zbytky masa a následně je jedli. Věrohodnější informace o nejstarším jídle se pak obvykle pojí s paleontologem Colemanem Williamsem, který si údajně připravil „svačinu“ z kuliček kostní dřeně, jež vydlabal z pozůstatků 50 tisíc let starého koně.

05. 07. 2020

Nejčtenejší


Síra v míse

chřest | vedlejší účinek: zápach moči

Chřest představuje velmi výživný nízkokalorický zdroj vitaminů C a A či kyseliny listové. Poněkud nepříjemným vedlejším efektem jeho konzumace je nicméně zápach moči, přirovnávaný k vařenému zelí. Zmíněná zelenina totiž obsahuje sirnaté sloučeniny, jež po trávení končí ve výměšcích. Ne všichni přitom odér cítí: Podle současné teorie nemají někteří lidé k jeho vnímání genetické dispozice.

23. 06. 2020

Zatímco většina vědců testuje kvalitu půdy pomocí drahých zařízení, Bill Robertson zakopává do země bavlněné spodky.

18. 03. 2020

Brusinky s citrusy fungují jako účinná dezinfekce

25. 02. 2020


Reklama

Bílé pečivo je nedílnou součástí jídelníčku téměř každého Čecha. Jenže podle nutričních poradců ho ke zdraví vůbec nepotřebujeme.

08. 02. 2020

Uživíme se?

23. 01. 2020

Z oxidu uhličitého by se mohla stát významná surovina pro výrobu potravinářských proteinů

19. 11. 2019

Maso z laboratoře ušetří 90 % vody a nevyžaduje žádné pastviny. Budou ho však lidé chtít?

09. 11. 2019

Některé syrové potraviny zřejmě mohou škodit střevní mikroflóře.

02. 10. 2019

Klec pojme až 600 000 dospělých lososů a konstrukce má odolat i vlnám o výšce 15 metrů.

18. 09. 2019

Reklama

Chemikálie, antibiotika, výkaly a mrtvoly ryb – to vše znečišťuje okolí pobřežních farem.

08. 09. 2019

Bude nám s výrobou piva pomáhat elektromagnetická indukce?

19. 06. 2019
13. 06. 2019
21. 05. 2019

V kvalitní čokoládě byste měli najít pouze kakaové máslo, kakaovou hmotu a cukr. Nic navíc tam nepatří.

29. 04. 2019
26. 04. 2019

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907