potraviny

Břicho plné brambor 

hranolky a chipsy | zdravější možnost: pečené brambory  

Hranolky obsahují v průměru 380 kilokalorií na 120 gramů. Často navíc tvoří přílohu podobně vydatného jídla a nezřídka se s nimi servíruje i nějaká omáčka. Není tedy divu, že patří mezi jasné viníky přibírání. Podobně jsou na tom chipsy, které přitom bývají ještě výrazně slanější a mastnější. Pokud si ani jednu z uvedených kalorických bomb nedokážete odpustit, dopřávejte si je pouze ve velmi omezeném množství. (foto: Unsplash, Fernanda Martinez, CC0

15. 04. 2022

Nejčtenejší


Brambory se osvědčily především jako záchrana před hladomory a nemocemi.

12. 04. 2022

Japonci znají cvrčky a kobylky, stále více se ale prodávají i bourci nebo třeba pavouci.

30. 01. 2022

Plantáže mučenek připomínají vinohrady, což není náhoda, protože mučenka je rovněž popínavá rostlina.

24. 01. 2022


Reklama

Průměrná nosnice dává ročně 320 vajec, ale stavbou těla není podobné zátěži uzpůsobená.

23. 01. 2022

Za dřinu na banánových plantážích dostávají dělníci směšnou mzdu, ale bojí se vzbouřit.

27. 12. 2021

Mikrobiologická kultura známá jako kombucha k nám dorazila z Asie, kde ji využívají už dva tisíce let.

01. 12. 2021
19. 10. 2021
05. 08. 2021

<p>Správným jídelníčkem lze psychickým poruchám předcházet, nebo je i zmírňovat.</p>

04. 08. 2021

Reklama

„Hostina“ na kosmické stanici - letoví inženýři Expedice 20 (zleva) Tim Kopra (NASA), Frank De Winne (ESA), Roman Romanenko (Roskosmos) a Michael Barratt (NASA).

27. 06. 2021
14. 03. 2021

Posun tropických pásem bude podle vědců znamenat větší sucha v jihovýchodní Africe a větší množství záplav v jižní Indii.

21. 01. 2021

Jezte ořechy, jsou zdravé, nabádají odborníci. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, ochránců před aterosklerózou a infarktem.

14. 11. 2020

Bobulím goji se mohou postavit borůvky, které si natrháte v lese. A zázračnou potravinou by klidně mohly být obyčejné fazole.

27. 10. 2020

Mamuti a koně

Poživatina: koňská kostní dřeň
Stáří: 50 000 let

Zřejmě nejstarší potravinou, která si zachovala jedlost až do současnosti, je mamutí maso. O konzumaci obrů z doby ledové sice nemáme potvrzené zprávy, nicméně se traduje, že vesničané v Rusku při náhodných objevech zvířecích torz uvězněných v ledu odřezávali zbytky masa a následně je jedli. Věrohodnější informace o nejstarším jídle se pak obvykle pojí s paleontologem Colemanem Williamsem, který si údajně připravil „svačinu“ z kuliček kostní dřeně, jež vydlabal z pozůstatků 50 tisíc let starého koně.

05. 07. 2020

Stránky

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907