05. 07. 2020Mamuti a koně
Poživatina: koňská kostní dřeň
Stáří: 50 000 letZřejmě nejstarší potravinou, která si zachovala jedlost až do současnosti, je mamutí maso. O konzumaci obrů z doby ledové sice nemáme potvrzené zprávy, nicméně se traduje, že vesničané v Rusku při náhodných objevech zvířecích torz uvězněných v ledu odřezávali zbytky masa a následně je jedli. Věrohodnější informace o nejstarším jídle se pak obvykle pojí s paleontologem Colemanem Williamsem, který si údajně připravil „svačinu“ z kuliček kostní dřeně, jež vydlabal z pozůstatků 50 tisíc let starého koně.
23. 06. 2020Síra v míse
chřest | vedlejší účinek: zápach moči
Chřest představuje velmi výživný nízkokalorický zdroj vitaminů C a A či kyseliny listové. Poněkud nepříjemným vedlejším efektem jeho konzumace je nicméně zápach moči, přirovnávaný k vařenému zelí. Zmíněná zelenina totiž obsahuje sirnaté sloučeniny, jež po trávení končí ve výměšcích. Ne všichni přitom odér cítí: Podle současné teorie nemají někteří lidé k jeho vnímání genetické dispozice.