Vařením proti obezitě: V kanadských školách se děti učí jíst zdravě

18.09.2015 - redakce 100+1

V Kanadě se rozhodli skoncovat s dětskou obezitou. Do výuky na některých základních školách zařadili kurzy zdravého vaření, jež vedou místní kulinářské hvězdy. Hodiny mezi žáčky slaví nečekaný úspěch


Reklama

Obezita dospělých, a dokonce i dětí se za poslední desetiletí zařadila do čela seznamu zdravotních rizik. I když se o nadváze a souvisejících problémech v rodinách často nemluví, obézních jedinců stále přibývá. U dětí jsou přitom v mnoha případech na vině špatné stravovací návyky, které získávají právě doma.

Vařečka jako zbraň

V Kanadě bychom momentálně našli více než 500 tisíc obézních dětí, tedy dvakrát více než před třiceti lety! Odborníci se navíc obávají, že se situace bude dále zhoršovat, a tak se Kanaďané rozhodli zakročit. Jednou z jejich zbraní se pak stal program Malí šéfkuchaři, v jehož rámci navštěvuje uznávaný „mistr vařečky“ Brendan Robson základní školy a učí děti zdravě vařit. Ukazuje jim tak, že existují i chutné a zdravé alternativy k hamburgerům či hranolkům. A neobvyklá výuka se prý těší velké oblibě. „Když vidím, jak to některé z nich ve třídě baví, jsem si jistý, že si něco odnesou i domů. Až se jich rodiče zeptají, co bylo ve škole, neřeknou jen ‚nic moc‘, ale budou vyprávět, jak si připravili salát ze zeleniny, kterou si navíc sami vypěstovali,“ popisuje Robson.

Jak vypadá rajče?

Celá výuka začíná setím semínek – učitelé se totiž stále častěji setkávají s tím, že děti netuší, jak která zelenina vypadá a chutná. Brendan proto vždy nejprve vede „seznamovací“ kurz, v jehož rámci vidí většina školáků poprvé v životě růst ředkvičku či salát. Pak už si ovšem děti nasadí šéfkuchařské čepice a na řadu přichází samotné vaření. Pod vedením mistra Robsona tak žáčci brzy zvládnou například polévku z vlastnoručně vypěstovaného hrachu nebo výborný zeleninový salát. A na závěr netradičního vyučování si malí kuchaři pochutnají na všech chodech, které spolu připravili.

Společně s Brendanem se do programu zapojila další stovka uznávaných kanadských šéfkuchařů, kteří jen v loňském roce navštívili přes třicet základních škol. Dětem tak ukázali, že se nemusejí bát zeleniny ani neznámých chutí. Nezbývá než doufat, že malých šéfkuchařů bude jen přibývat.

  • Zdroj textu:

    100+1 zahraniční zajímavost

  • Zdroj fotografií: Hellmanns

Reklama

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Zajímavosti

Koncil v Clermontu. Papež Urban II. zde využil první kruciátu k vlastnímu zviditelnění.

Historie

Král Jiří VI. na inspekci bitevní lodi Duke of York

Válka

Staré známé léky mohou překvapit

Věda

Krabí mlhovina v nepravých barvách. Tato mlhovina, která je zdrojem rentgenového a gama záření, je pozůstatkem po supernově

Vesmír

Přibližná rozloha kráteru Yarrabubba v australské pustině.

Věda

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907