Více jídla a méně metanu. Nová GM rýže zabíjí dvě mouchy jednou ranou

10.08.2015 - Stanislav Mihulka

Geneticky vylepšená rýže SUSIBA2 s genem od ječmene má vyšší výnosy a její pěstování zároveň omezuje uvolňování metanu


Reklama

Dnešní doba klade na pěstované plodiny bláznivé požadavky. Třeba rýže. Máme obavy o nakrmení lidstva a potřebujeme co nejvíc rýže. Zároveň se bojíme globálního oteplování a rýže produkuje spoustu mocného skleníkového plynu metanu. Jak z toho ven?

Laboratoř amerického ministerstva energetiky Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) nabízí zajímavé řešení. Po více než 10 letech intenzivního výzkumu vyvinuli nový kultivar rýže SUSIBA2, do něhož vložili jeden gen z ječmene. Je to sice jenom jediný gen, ovládá ale činnost řady dalších genů a hraje klíčovou roli v hospodaření rýže s uhlíkem.

Výsledkem rafinovaného genetického vylepšení je, že se z nové rýže sklízí více zrn rýže a její pěstování zároveň zásadně omezuje uvolňování metanu z rýžovišť. V blízké budoucnosti se taková geneticky vylepšená rýže bude velice hodit.

Reklama

  • Zdroj textu:

    Pacific Northwest National Laboratory, Nature

  • Zdroj fotografií: Brad Collis / Wikimedia Commons

Další články v sekci

Reklama

Reklama

Aktuální články

Snímek z prosince 1941 dobře ilustruje, že kvalitně maskovaní rudoarmějci mohli útočníky snadno překvapit. Na fotografi i se nachází minimálně 11 vojáků v převlečnících s kapucemi.

Válka

Odborníci odhadují, že pilotované sondy doletí ke svůdným prstencům Saturnu během příštího století.

Vesmír

Thanatosdrakon amaru v životní velikosti, se svým objevitelem.

Věda

Svatá Hedvika Slezská se věnovala službě pro blaho svého lidu a prohloubení křesťanské víry. Zakládala nemocnice, ošetřovací ústavy a kláštery.

Historie

Psi (ale i třeba kočky) mají stejně jako člověk dvě sady zubů – mléčnou a trvalou. Mléčný chrup psa je tvořen 28 zuby, trvalý 42 zuby.

Zajímavosti
Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907