Zapiš si, co jíš: Jednoduchá cesta k uvědomělejšímu životnímu stylu

Jak se motivovat ke zdravějšímu stravování? Podle nového výzkumu stačí po každém jídle zdokumentovat své pocity. Zapisování duševních i tělesných reakcí totiž přispívá k uvědomělejšímu životnímu stylu

30.03.2023 - Barbora Jelínková



Studenti farmakologie z Rutgers University v New Jersey spolupracovali s tamní organizací Eating for Your Health alias „jídlo pro vaše zdraví“ a zapojili do svého experimentu 58 dobrovolníků. Ti dostali za úkol si po dobu deseti dnů připravovat zdravé snídaně a po jídle vždy zaznamenat, jak se cítí. Kromě receptů a pracovních postupů přitom obdrželi také přehled nutričních hodnot příslušných potravin a své dojmy měli sdílet s ostatními účastníky

Pevně rozhodnuti

Výsledky 37 osob, které výzvu dotáhly do konce, nabídly následující závěr: 86 % dobrovolníků bylo přesvědčeno, že své stravovací návyky do budoucna změní k lepšímu, a zhruba stejné procento se rozhodlo nadále volit pestřejší škálu potravin. Necelá polovina účastníků se po zkušenostech se zdravými snídaněmi rozhodla zařadit do jídelníčku víc vlákniny a bezmála dvě třetiny jich dospěly k závěru, že si budou jídlo na další den připravovat večer předem, aby měli víc pod kontrolou, co svému tělu dopřávají.

Udělat první krok

Marion Reinsonová, výkonná ředitelka Eating for Your Health, uvádí: „Změna návyků může být náročná, ale naše studie prokázala, že díky pozorování a zapisování vlastních prožitků lze dosáhnout dlouhodobého efektu. Experimentování s potravinami či recepty a naslouchání reakcím vlastního těla i jejich pochopení znamená první krok k trvale udržitelnému způsobu stravování, který vám bude vyhovovat.“

TIP: Experiment s vlastním zdravím: Jak se na nás podepíše měsíc na prefabrikované stravě?

Farmakoložka Mary Wagnerová z Rutgers University pak dodává, že ke změně životního stylu mohou přispívat i lékárníci, pokud si na své klienty udělají čas a jejich snahu o změnu špatného přístupu ke stravování podpoří.


Další články v sekci