Reklama


Jak chutná zvuk: Vysoké tóny jsou sladké, nízké zase hořké

06.08.2016 - redakce 100+1

Je pravdou, že různě vysoké zvuky zaslechnuté při jídle ovlivňují, jak vnímáme chuť pokrmu?

Zvuk skutečně sehrává velmi významnou roli v tom, co vědci nazývají modulace chuti, a výzkum v této oblasti zažívá v poslední době raketový rozvoj. Například odborníci z Crossmodal Research Laboratory na Oxford University v čele s profesorem Charlesem Spencem nechali dobrovolníky pojídat sladkosti a pouštěli jim při tom zvuky o nízkých i vysokých frekvencích. Zároveň je vybídli, aby v obou případech hodnotili chuť dezertů. Ukázalo se, že vysoké tóny vyvolávaly u konzumentů pocit větší sladkosti jídla, zatímco ty nízké přinášely více hořkou chuť.

TIP: Hlasem proti hmotě: Jak vysoký musí být tón k rozbití skleničky na víno?

Zajímavý experiment provedla v tomto směru i londýnská restaurace House of Wolf. Svůj vyhlášený „sonický dort“ servírovala spolu s telefonním číslem. Pokud jej zákazník vytočil, operátor na jeho pokyn pustil buď vysoké, nebo nízké tóny. A hosté skutečně zaznamenali změny chuti v závislosti na zvolené hudbě. Pokus si ostatně můžete vyzkoušet i sami: Stačí vzít kousek hořké čokolády, opravdu se soustředit na jeho chuť a při konzumaci si střídavě pouštět zvuky o vysokých a nízkých kmitočtech.

  • Zdroj textu: 100+1 zahraniční zajímavost
  • Zdroj fotografií: Shutterstock

Reklama



Reklama

Aktuální články

Zajímavosti

Paříž je pojmenovaná podle keltského kmene známého jako Parisii. Nejstarší osídlení se datuje do roku 4200 př. n. l.

Cestování

Konopí stále častěji nachází uplatnění v medicíně

Věda

Odvedl krysař děti na Moravu?

Historie

Nejnovější test motoru pro nosnou raketu systému SLS

Vesmír
Zajímavosti

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907