Mocná síla zeleniny: Šťáva z rajčat si poradí se salmonelami břišního tyfu

Nová studie ukázala, že rajčata mohou představovat vítanou pomoc v boji proti bakteriálním střevním infekcím. Fungují i proti bakteriím odolným vůči antibiotikům.

03.02.2024 - Stanislav Mihulka



Rajčata jsou doslova nabitá antioxidanty, vitamíny a dalšími prospěšnými látkami. Odborníci americké Cornellovy univerzity navíc nedávno zjistili, že dvě z těchto látek mají významný účinek na nebezpečné bakteriální patogeny – původce břišního tyfu.

Břišní tyfus vyvolávají bakterie Salmonella typhi. Tato choroba si i v dnešní moderní době každoročně vyžádá okolo 600 tisíc lidských životů a mezi nejohroženější patří děti. Infekci břišního tyfu sice lze léčit antibiotiky, ta ale nemusejí být vždy dostupná a co je ještě horší, postupně se objevují rezistentní kmeny břišního tyfu. V roce 2016 se objevila první rozsáhlá epidemie rezistentního břišního tyfu, která řádila v Pákistánu

Antimikrobiální zázrak

Mikrobioložka Jeongmin Songová a její kolegové se v nové studii rozhodli zjistit, zda by proti tomuto patogenu mohla fungovat šťáva z rajčat. Experimenty ukázaly, že rajčatová šťáva spolehlivě ničí laboratorní kultury salmonel břišního tyfu. Není to způsobené kyselostí rajčatové šťávy, ale obsahovými látkami, které mají výrazně antibakteriální účinky. Výsledky zajímavého výzkumu uveřejnil odborný časopis Microbiology Spectrum.

Vědci prohledali genom rajčete a vystopovali v něm geny pro dva antimikrobiální peptidy, které potlačují růst salmonel břišního tyfu. Tyto šikovné peptidy dokonce zabíjejí salmonely, které jsou rezistentní vůči ciprofloxacinu, antibiotiku, které je hlavním lékem, používaným při léčbě břišního tyfu. 

TIP: Vědci varují: Dávný nepřítel břišní tyfus opět zvedá hlavu

Další experimenty ukázaly, že tyto peptidy likvidují i jiné typy salmonel, které vyvolávají otravy z jídla. Jak se zdá, rajčata jsou dobrou prevencí proti podobným chorobám. Autoři studie ale zároveň upozorňují, že nejlepší obranou nejen proti břišnímu tyfu je vyvážená a pestrá strava a dodržování hygienických zásad.


Další články v sekci