5 nejčastějších mýtů o snídaních, kterým (často) bezmezně věříme
Kolem správného stravování a především důležitosti snídaně koluje celá řada dobrých rad, mýtů, reklamních tvrzení a polopravd. Vybrali jsme pětici nejčastějších, kterým bezmezně věříme!
![](/sites/default/files/styles/x910_600/public/clankyold/obrazky/1/6/4/1/1/6/4/8/5/0/01_shutterstock_788486089.jpg?itok=GUKw0J_d)
Nejdůležitější jídlo dne
Větu o tom, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, jste už někdy zaslechnout museli. A to zhruba dvaceti procentům z celkového počtu lidí v Evropě a USA, kteří zpravidla nesnídají, jistě nevyvolá úsměv na tváři. Přichází tím snad o energii do nového dne? Možná. Ale na svém zdraví tím netratí. V množině „lidí bez snídaně“ narazíte na méně cukrovkářů, případů obezity i vyššího cholesterolu.
Celý trik pravděpodobně netkví v absenci prvního jídla dne a je jen statisticky zajímavým kauzálním artefaktem. Možná se lidé bez snídaně víc pohybují a žijí aktivněji, a proto jsou zdravější než početnější množina snídajících? Nevíme. Jisté je, že dávat nezbytnost snídaně do přímého vztahu se zdravotním stavem jedince nedává logiku.
![](/sites/default/files/styles/x910_600/public/clankyold/obrazky/1/6/4/1/1/6/4/8/5/0/02_shutterstock_303649880.jpg?itok=4Cj3PDOY)
Kdo nesnídá, ten se přecpává později! Vážně?
Hodnověrných studií, které by na dostatečném vzorku srovnávaly „lidi bez snídaně“ s pravidelně snídajícími jedlíky, je jako šafránu. Ale ta z roku 2013, zpracovaná na Cornell University, se náhodou povedla. Vyhodnotila opakovaně kalorický příjem obou množin lidských pokusných králíků a zjistila, že v součtu si lidé bez snídaně dopřávali každý den o cca 400 kalorií méně než fandové snídaní. Ano, pocit hladu se u nenasnídaných dostavil dříve. Více ale nejedli.
Vynechat snídani, jak pro změnu na vzorku 50 000 účastníků doložila studie z roku 2017, je docela efektivním nástrojem hubnutí. Přesně naopak, než bychom podle dobrých rad čekali!
![](/sites/default/files/styles/x910_600/public/clankyold/obrazky/1/6/4/1/1/6/4/8/5/0/03_shutterstock_680435428.jpg?itok=LvV7sxdO)
Jezte zdravě vyváženě!
Říká se, že jste tak zdraví jako to, co jíte. V tom případě by se člověk konzumací vypražené slaniny po ránu chlubit neměl. Jenže ono je to trochu složitější a téměř žádný z tradičních snídaňových pokrmů se nedá jednoznačně zařadit mezi zlé/hodné. Silná černá káva vás dehydruje? Spíš ne, a také vás chrání před cukrovkou a snižuje krevní tlak. Dobré máslo obsahuje prospěšné kvalitní tuky a nasycené mastné kyseliny. Vajíčko představuje nejen dávku cholesterolu, ale i živiny pro váš mozek, oči a srdce. Naopak zdravými cereáliemi, našlapanými vlákninou, si můžete snadno zabetonovat žaludek, křupinky jsou plné umělých cukrů a s živým jogurtem se můžete proběhnout a nedoběhnout.
Vtip spočívá v pestrosti. Monotónní slaninové snídaně vás stejně jako strava přežvýkavců zdravější neučiní. Chce to pravidelnou změnu a vyváženost.
![](/sites/default/files/styles/x910_600/public/clankyold/obrazky/1/6/4/1/1/6/4/8/5/0/04_shutterstock_748655305.jpg?itok=WXZpRSFD)
Snídaně šampionů
Snídaně je strava šampionů aneb kdo nesnídá, ten ztrácí svalovou hmotu! Jistě. Pokud jste v tréninkovém režimu národní reprezentace, vztahují se na vaše stravování velmi specifická kritéria. Normální smrtelník ani trochu více posilující/cvičící člověk však úbytek svalové hmoty při vynechání prvního jídla dne nezaznamená. Přesněji, tělo se pustí do vlastních zásob přibližně po 16 hodinách úplného půstu (projeví se poklesem glykogenu v krevním řečišti), takže mezi večeří a obědem máte vlastně docela slušnou rezervu.
Mimochodem, věděli jste, že staří Egypťané snídali syrovou cibuli zapíjenou pivem, Římané nezačali den bez výběru z uzenin a ve středověké Evropě se nesnídalo vůbec? Nezdá se přitom, že by to výkony našich předků nějak omezilo.
![](/sites/default/files/styles/x910_600/public/clankyold/obrazky/1/6/4/1/1/6/4/8/5/0/05_shutterstock_1690348006.jpg?itok=i_mCOMuV)
Je libo gulášek, nebo raději svíčkovou?
Ovesné vločky a džus, nebo dnes zvláště vypečené rohlíčky? Určitou představu o tom, jak by měla snídaně vypadat, všichni máme. Obvykle ale nezahrnuje svíčkovou s pěti knedlíky. Jenže proč vlastně? Překvapivě, je to jen o zvyku. Na ranním pojídání zbytků od oběda nebo večeře není čistě technicky nic špatného.
Odborníci napříč širokým názorovým spektrem se shodnou na tom, že 45–65 % kalorií vaší snídaně by mělo mít svůj původ v sacharidech, 20–35 % v tucích a 10–35 % by mělo pocházet z bílkovin. Jestli tomuto složení rámcově odpovídají i ohřáté zbytky, klidně s chutí do nich. Nenechte si pokazit začátek dne špagetami jen proto, že vám někdo chce prodat celozrnnou bulku.