Reklama


Král je mrtvý: Velšan vypěstoval nejpálivější chilli papričku na světě

20.05.2017 - Zuzana Rychlá

Velšský zahradník vypěstoval nejpálivější papričku na světě. U disponovaných jedinců může vyvolat anafylaktický šok

Třiapadesátiletý Velšan Mike Smith je zkušeným zahradníkem. Přestože se primárně věnuje pěstování ovoce, u příležitosti národní pěstitelské show se spojil s odborníky z Nottingham Trent University, aby mu pomohli vypěstovat nejpálivější chilli papričku na světě. Jak se zdá, povedlo se…

Za hranicí poživatelnosti

Mikova chilli paprička dosahuje podle oficiálních měření pálivosti 2 480 000 SHU (Scovilleho stupnice), dosavadní rekordmankou byla v tomto směru paprička Moruga Scorpion s pálivostí 2 miliony SHU. Pro představu: opravdu pálivé jídlo má mezi 100 až 300 tisíci SHU, pepřový sprej přibližně 2 miliony SHU. 

Svou superpálivou šampionku pojmenoval Mike Smith Dračí dech a svému jménu dělá rozhodně čest. „Jíst jsem ji zatím nezkoušel. Úplně mi stačilo, když jsem si ji na pár vteřin položil na jazyk. Bylo to opravdu nepříjemné,“ popisuje účinky své pálivé pochoutky pěstitel Mike.

TIP: Někdo to rád ostré: 5 superpálivých šampionů

Podle odborníků je uvedená pálivost za hranicí poživatelnosti. U disponovaných jedinců může dokonce vyvolat anafylaktický šok. Pokud Mikův Dračí dech nenajde místo v gastronomii, může se uplatnit například v lékařství. Pálivý olej z chilli papriček se používá jako anestetikum.

  • Zdroj textu: North Wales Daily Post
  • Zdroj fotografií: North Wales Daily Post

Reklama



Reklama

Aktuální články

Nejznámější symboly tvořící páteř velkých náboženských i okultních nauk jsou spojovány s nejjednoduššími geometrickými tvary.

Zajímavosti

Johana své souložníky intelektuálně převyšovala a dokázala toho využít

Historie

V okolním vesmíru objevujeme další a další obyvatelné planety. Proč se jim neozvat? Vědci poslali zprávu k blízké obyvatelné planetě GJ 273b.

Vesmír

Žralok bílý v oceánu u pobřeží Mexika

Věda

<p>Otevřený kotel Bryce Amphitheater je okolo pěti kilometrů široký a hluboký přibližně dvě stě padesát metrů</p>

Příroda

Pití kávy v nesprávnou dobu, může podle neurovědce Stevena Millera vést ke vzniku tolerance a nižší účinnost kofeinu.

Revue

Nové časopisy Extra Publishing

RSSInzerceO serveru (Redakce)Partnerské weby
© Extra Publishing, s. r. o. 2007–2011. ISSN 1804-9907